Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elbrist kan släcka delar av Gävle

/
  • MINDRE VIKTIGT? Läkerol Arena kan tvingas släckas ned vid akut elbrist.
  • VIKTIGT. Gävle sjukhus är ett exempel på objekt som ska prioriteras i händelse av elbrist.

10 januari 2010 var det nära.
Då höll elnätet i Sverige på att braka ihop.
Kommunerna tvingas nu välja vad som ska släckas ned om det händer igen.

Annons

– Vi har just inlett arbetet och det dröjer innan det är färdigt. Men exempel på sådant som bör hållas igång är Gävle sjukhus och våra äldreboenden. Läkerol Arena kan vara ett exempel på sådant som inte måste vara igång, säger Arne Andersson, säkerhetschef vid Gävle kommun.

Nyligen hade kommunen sitt första möte om hur de ska hantera en kris där brist på el uppstår.

Nära överbelastning

Uppdraget från Energimyndigheten gäller samtliga kommuner i landet. Enligt Arne Andersson handlar det inte om någon överdriven rädsla. Tvärtom har bristen på el stundtals varit så stor att elnätet varit nära att överbelastas. Något som höll på att hända 10 januari förra året.

– Det var en kall dag, och första dagen efter helgerna då mycket startar upp. Samtidigt stod två eller tre kärnkraftverk stilla, berättar Arne Andersson.

När elförsörjningen inte räcker till riskerar hela elnätet att braka ihop. Vilket skulle kunna få följder där delar av Sverige släcks ned.

För att undvika det är det i dag strukturerat så att statliga Svenska Kraftnät som en sista åtgärd vid elbrist kan koppla bort delar av elnätet för att minska förbrukningen.

Men i stället för att som i dag släcka ned stora områden ska kommunerna nu lista objekt som är prioriterade att ha i drift och samtidigt undersöka vilka stora elförbrukare som kan släckas ned.

Även industrier med stor elförbrukning, som inom pappersindustrin, kan komma att tillfälligt behöva stänga - mot ekonomisk kompensation.

Hemlig lista

Landets länsstyrelser samordnar arbetet. Enligt beredskapsdirektören i Gävleborgs län, Åke Lindahl, kommer det att förbli en hemlighet vilka objekt som kommer att prioriteras.

– Det kan vara känsligt om det kommer ut. Men det är ju sådant som rör liv och hälsa, värme och vatten, säger han.

Mer läsning

Annons