Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Electroengines personal i ovisshet

/
  • VAD KOMMER ATT HÄNDA?  Electroengine håller till på Näringen i Gävle.
  • ”EN CHOCK”. Uffe Hedkvist, Niclas Stolt och Ulf Mattsson är bekymrade för att Electroengine överväger att lämna Gävle. Uffe hör till de tolv som inte får fortsätta sin provanställning.

För Electroengines personal kom planerna på en flytt från Gävle som en chock.

Tolv av 17 anställda har fått veta att deras provanställningar inte förlängs.

– Min anställning går ut om 14 dagar. Det skulle vara hemskt att behöva söka nytt arbete, säger Uffe Hedkvist, som jobbat åt företaget sedan i höstas.

Annons

Eldrivna bilar och båtar samt en massa teknisk utrustning –likt en liten ö i havet har Electroengine koncentrerat sin verksamhet i Ericssons gigantiska lokaler på Näringen.

De stora tomma omgivande ytorna finns där för företaget att växa i. Över 500 anställda 2014 drömde de i samband med att etableringen blev känd i somras.

Men efter måndagens besked att Electroengine hotar att lämna Gävle kan deras satsning i staden stanna vid storslagna visioner.

Oviss tid

För personalen väntar nu en oviss tid. Blir det en flytt eller inte? Kommer de pengar som Electroengine hävdar har utlovats att betalas ut?

Arbetarbladet pratar med Ulf Mattsson, Niclas Stolt och Uffe Hedkvist när de mekar med batterier som ska monteras i en buss.

”Varning. Skadlig spänning”, står det med gula lappar på batterierna. För Uffe är det ett drömjobb.

– Det här är mitt intresse. Vi har jobbat jättemycket sedan vi började, berättar han.

En stor del av personalen jobbade tidigare på Ericsson. Ulf och Niclas hör till dem. Båda fick jobb direkt efter att deras anställningar avslutats. Att få jobb på en ny satsning som Electroengine var ett ljus i mörkret.

– Det är fortfarande mycket kompetent personal från Ericsson som är arbetslös. Många hör av sig och vill jobba här, berättar Ulf.

De hoppas att deras arbetsgivare får det som utlovats så att de kan arbete kvar.

– Det är ju jobb för Gävle. Konceptet är fungerande och potentialen enorm, säger Niclas Stolt.

”Uttryckte oss felaktigt”

På måndagen berättade Electroengine att tolv av deras anställda varslats om uppsägning. På tisdagen backade de från den uppgiften. I stället är det så att företaget inte väljer att fortsätta provanställningarna för de tolv anställda.

– Vi uttryckte oss felaktigt, berättar Thomas Bergfjord, vd för Electroengine.

I praktiken innebär det dock samma sak – om företaget inte blir kvar i Gävle förlorar de tolv anställda sina jobb.

Mer läsning

Annons