Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elen ska skiljas från hyran i Andersberg

Från 1 mars får hyresgästerna i Andersberg sänkt hyra. Men i stället får de börja betala separat för elen.


– Det är en möjlighet för hyresgästen att påverka sina egna elkostnader, säger Anders Holmsten, driftchef på Gavlegårdarna.

Annons

Flera av Gavlegårdarnas områden har ett system där hurhållselen ingår i hyran. För att uppmana till energibesparingar och för att hyresgästerna själva ska kunna påverka sina elkostnader jobbar man sedan några år tillbaka med att ta bort systemet.

1 mars sjösätts förändringarna på 1 500 lägenheter i Andersberg och en månad senare på ytterligare 800 lägenheter runt om i kommunen.

– Samtidigt sänks hyrorna med lika mycket som elen har kostat. Det här är inget Gavlegårdarna tjänar pengar på, utan det blir ett nollsummespel, säger Anders Holmsten.

När förändringarna är genomförda är det bara studentbostäderna som har elen inbakad i hyran.

Gavlegårdarna har under hösten bjudit in berörda hyresgäster till informationsmöten för att berätta om förändringarna och hur man kan göra för att spara energi. Naturskyddsföreningen och Studiefrämjandet har knackat dörr i områdena och hyresgästerna har fått skriftlig information om förändringen och sin elförbrukning.

Hyresgästerna får dock inte möjligheten att själv välja sin elleverantör, utan Gavlegårdarnas treårsavtal med Gävle Energi fortsätter att gälla. Kostnaden är 1,26 kronor per kilowattimme.

– Vi har gjort en utredning som har visat att det är bättre för hyresgästerna att ha kvar vårt stora abonnemang för då slipper de fasta kostnader som uppstår om de ska ha en egen mätare, säger Anders Holmsten.

För att underlätta för var och en att hålla koll på sin elförbrukning har Gavlegårdarna infört en tjänst på sin hemsida. Där kan man se hur mycket el man förbrukar timme för timme. Den som inte har tillgång till dator kan kontakta bolagets kundcentrum för att få fram sin förbrukningsstatistik.

Hyresgästföreningen har inte haft några synpunkter på förändringen.

– Det är mest rättvist att man betalar för sin faktiska elförbrukning, säger Marit Persson-Nordin på Hyresgästföreningen.

Mer läsning

Annons