Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elever med hörselskada behöver mer hjälp än de får

Det finns brister i undervisningen för elever med hörselskada. Det konstaterar Skolinspektionen efter granskning av Ulvsäterskolan, Brynässkolan och Stenebergsskolan i Gävle.

Annons

Skolinspektionen har kvalitetsgranskat skolor för elever med funktionsnedsättning, till exempel synnedsättning, hörselnedsättning och rörelsehinder. I Gävle har Ulvsäterskolan, Brynässkolan och Stenebergsskolan granskats.

I Gävle finns ett så kallat hörselspår, där elever med grava hörselnedsättningar får hjälp att klara av skolan. Skolinspektionen konstaterar att hörselspåret fungerar bättre på låg- och mellanstadiet än på högstadiet. Där saknas i vissa fall hörseltekniska hjälpmedel, vilket innebär att eleverna inte hör lärare och klasskamrater.

I kvalitetsgranskningen syns brister i skolornas interna system. Att man inte överför information om en enskilds elevs förutsättningar mellan personalen. Skolinspektionen påpekar att skolorna bättre bör ta tillvara kunskapen och kompetensen kring eleverna, speciellt vid lärarbyten och andra förändringar.

Gävle kommun ska inom ett halvår visa vilka åtgärder som gjorts.

Mer läsning

Annons