Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eleverna som gillar livet utomhus

/
  • VATTNAR FÅREN. Sex stora kaggar med vatten ska Andreas Boström och Jonathan Holst transportera till fåren.
  • RÖJER RUNT. Även om de nya lokalerna är fina så trivs eleven Linus Dahlström bäst när han är ute och röjer. Han vill jobba med stenläggning eller träbeskäring i framtiden.
  • NYA I NATUREN. Naturbruksprogrammets lokaler är nya på Hemlingbyberget. Läraren Inga-Lill Kock är mycket nöjd med teorisalen.

Det råder full aktivitet på Hemlingby friluftsområde. Här jobbar 21 elever med att sköta om fåren, hugga ved och kratta löv. Allt sker på Gymnasiesärskolans Naturbruksprogram.

– Jag trivs bra för jag gillar att vara utomhus, säger eleven Linus Dahlström.

Annons

Ett rött hus med stor altan och braskamin i Hemlingby. Det är Särskolan vid Polhemsskolans nya lokaler. Här finns naturbruksprogrammets 21 elever och de utför, tillsammans med handläggare, dagliga sysslor i friluftsområdet på uppdrag av Kultur & Fritid.

Eget ansvar

– Det blir mycket eget ansvar för eleverna. Djuren står ute och väntar på att få mat och vatten, säger läraren Inga-Lill Kock och syftar på tre Gästrike-får som skolan köpt.

Hon berättar att det ger självförtroende till eleverna och att de trivs med det praktiska arbetet utomhus. Samarbetet mellan Kultur och Fritid och Polhemsskolan har funnits i några år. Bland annat har eleverna skött ett litet växthus i Hemlingby.

– Hemlingby ska användas till olika verksamheter och vara en resurs för utbildning också, säger Johan Öholm, chef för friluftsliv vid Gävle kommun.

Ny skolbyggnad

Den nya skolbyggnaden, som ligger intill vattentornet och Hemlingbystugan, kostade 4,5 miljoner kronor. Här sker den teoretiska delen av utbildningen och snart ska även lunch serveras i lokalerna.

Men eleverna trivs bäst utomhus. Linus Dahlström kontrollerar att klingan sitter fast på röjsågen. Han har under förmiddagen varit ute och röjt en timme.

– Jag vill jobba med stenläggning eller träbeskäring i framtiden och ska göra praktik inom det, berättar han.

Mer läsning

Annons