Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ellinor från Gävle hjälper Obama vinna valet i USA

/
  • STÖDER OBAMA. Inför USA-resan har Ellinor Eriksson fått ett par nya örhängen av sin pyssliga kompis. På så vis råder inga tvivel om var SSU:arens politiska sympatier ligger.Foto: Lars Nyqvist

Ellinor Eriksson från Gävle reser till USA för att uppleva presidentvalet på nära håll. Tillsammans med andra SSU:are ska hon studera och delta i amerikanska valarbetet.
– Det är viktigt för oss att Obama vinner, säger Ellinor Eriksson.

Annons

Hon förklarar att socialdemokraterna alltid stödjer den demokratiska kandidaten. Barack Obama kan bli USA:s förste färgade president.

– Han är närmare oss än den konservative Mc Cain som fortfarande vill vara kvar i Irak och är kritisk till homo-, trans- och bisexuellas rättigheter. Men just synen på kriget är väldigt viktigt eftersom vi har varit ute och demonstrerat mot kriget, säger Ellinor Eriksson.

Det är hela förbundsstyrelsen till det socialdemokratiska partiets ungdomsförbund som reser till USA i dag och stannar en vecka. Huvudsyftet är inte att påverka amerikanerna att rösta rätt, utan att studera det amerikanska sättet att valarbeta.

– De brukar ha en förmåga att få med vanligt folk och det är intressant för oss att titta på för kommande valrörelse i Sverige, säger hon.

De ska även besöka den största fackliga organisationen i New York och eventuellt någon organisation inom antikrigsrörelsen.

Resan går till New York. Men själva valnatten ska SSU:arna tillbringa på demokraternas valvaka på hotell McLean Hilton en bit utanför Washington DC i Tysons Corner.

– Det ska bli häftigt. Jag tror det blir mer fancy än vad vi är vana vid. Annars förväntar jag mig att se de små exemplen på hur de valarbetar där. I övrigt tycker jag inte om den amerikanska valhysterin med skandalreportage och att de ska bära barn, det är inget SSU eller jag vill ta efter, säger Ellinor Eriksson.

Mer läsning

Annons