Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Emma och Andreas höll bröllop på medeltida vis

/
  • MEDELTIDSTEMA. Emma Nilvander, 27 år, och Andreas Kjellberg, 32 år, är inga lajvare men gillar medel-tida hantverk och tyckte stilen passade utmärkt för deras utomhusbröllop. På lördagen anslöt över 100 gäster till deras idé och präglade deras bröllopsdag med att dyka upp i tidsenlig klädsel.
  • MATLAGNING PÅ PLATS. Till bröllopsmiddag serverades helstekt gris, som grillades i drygt fem timmar under överinseende av Janne och Olle Åström från hantverksföreningen Hughnagildi.
  • HISTORISK FESTPLATS. Omgivningen i Allmänninge by förvandlades till en medeltida by med smedja, garveri och festplats.

Gävleborna Emma och Andreas Nilvander tänkte sig egentligen ett enkelt bröllop utomhus. Men de gillar båda den medeltida stilen, och när idén var född kunde de inte släppa den.

Annons

På två veckor har omgivningen bakom familjen Nilvanders hus i Allmänninge förvandlats till en medeltida by och festplats. Minst 17 personer har varit involverade i förberedelserna.

– Vi har gjort dass och dusch i stallet, och en kompis har svarvat 100 tallrikar, säger Britt Nilvander, brudens mamma.

Häftig syn

I går kom så belöning i form av ett bröllop. Det var en häftig syn när brudparet kom ridande genom grönskan omgivna av drygt 100 gäster och så gott som alla i medeltida klädstil.

Brudparet var glada att gästerna så hängivet hade gått in för temat.

– Vi är ju ett medeltida gäng som åker omkring på marknader, och först tänkte vi oss ett enkelt bröllop utomhus, men ett medeltidstema är ju schysst, så då blev vårt lilla bröllop inte så litet, säger Emma Nilvander, och skrattar där hon sitter barfota på hästryggen med sonen Alvin, 1 år i famnen.

– Vi åker ju runt på medeltida marknader, så det föll sig naturligt, säger Andreas, som till vardags arbetar som kock i Högbo bruk.

Personlig ceremoni

Emma och Andreas Nilvander valde en borgerlig vigsel och gjorde ceremonin väldigt personlig genom att bland annat läsa upp egenformulerade löften. Efter den känsloladdade akten väntade ett rejält gästabud på festplatsen där den helstekta grisen hade grillats sedan förmiddagen.

Gästerna fick också möjlighet att prova medeltida hantverk i form av smide och garveri. Bland gästerna fanns åtskilliga medlemmar i hantverksföreningen Hughnagildi.

Mer läsning

Annons