Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En bit kvar tills miljömålen kan nås

Gävles miljöbokslut var uppe till debatt under gårdagens kommunfullmäktige. Politikerna konstaterade att det ser lite bättre ut än förra året, men att några orosmoln som deponier och utsläpp av orenat dagvatten till Testeboån finns kvar.

Annons

Som Arbetarbladet tidigare berättat klarar Gävle av att uppnå lite mer än hälften av de miljömål kommunen satt upp fram till år 2010. På den positiva sidan jämfört med förra året finns en minskning av elförbrukningen i kommunens fastigheter och en något ökad användning av kollektivtrafiken. På minussidan finns att bildandet av nya naturreservat går långsammare än planerat.

Både Per-Åke Fredriksson (FP) och Bodil Ceballos (MP) konstaterade även att problemen med spridning av farliga ämnen från gamla deponier och utsläpp av orenat dagvatten till Testeboåns delta finns kvar.

– Jag vet att det kostar mycket att åtgärda, men det är så viktigt att det behöver prioriteras, sade Bodil Ceballos.

Enligt kommunalråd Per Johansson (S) finns 9 miljoner kronor avsatta för att åtgärda dagvattenhanteringen vid Testeboån.

Birgitta Bergander (V) var hårdare i tonen när hon ansåg att Gävle ska ”ge resurser till miljöplanering och sluta med blind exploatering”.

– Många delmål har inte nåtts och jag undrar om vi anstränger oss mer med planer och nya köpcentrum. Vi kan välja att inte ge dispenser från strandskydd och ställa krav på att nya småhus ska byggas energisnålt, sade hon.

Tomas Fransson (MP) efterlyste ett miljömål som han tycker saknas, nämligen hur stor klimatpåverkan den mat vi äter bidrar till.

Mer läsning

Annons