Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"En bra affär för alla i kommunen"

En god affär för både kommuninvånarna och de arbetslösa som får jobb. Så beskriver Björn Häägg, chef för Gävle kommuns arbetsmarknadsenhet, uppgörelsen som innebär att de före detta plusjobbarna får en ettårig anställning med lönebidrag.

Annons

Han tror att flera av dem annars hade tvingats leva på socialbidrag vilket hade blivit dyrare för kommunen.
– På det här sättet växlar vi upp försörjningsstödet från passivt bidrag till aktiv insats, säger han.
Socialbidraget – eller försörjningsstöd som det kallas officiellt – kostar kommunen i snitt drygt 6 000 kronor per person och månad.
Uppgörelsen med Arbetsförmedlingen innebär att kommunen inte behöver betala mer än cirka 3 000 kronor. Resten betalas av staten.
Det innebär att staten går in med drygt 9 miljoner kronor för att täcka lönekostnaden för de cirka 45 personer som under det närmaste året har så kallad utvecklingsanställning hos kommunens arbetsmarknadsenhet. De berörda får en lön på 14 500 kronor i månaden.
– Medborgarna i Gävle gynnas genom att vi får en lägre kostnad för försörjningsstödet. Den enskilde får en bättre situation och slipper gå passivt arbetssökande, säger Björn Häägg.

– Ja, varför inte. Det är en vidare men också en bättre tolkning av reglerna. För oss är det ganska enkelt. Det gäller att hitta rätt arbetsplats för den enskilde och närmaste vägen till arbete.
Björn Häägg säger så här om lönebidragets nivå:
– Det är en förhandlingssak mellan oss och staten. En del borde vi ha 100 procent för och en del 50 procent. Men vi talar om ett enda procenttal. Annars får vi inte ordning på vår ekonomi.

Annons