Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En döms för Temporånet

17-åringen får tio månaders sluten ungdomsvård för Temporånet. Den 19-årige medmisstänkte frikänns för det rånet, men döms för ett annat.

Annons

Två ungdomar gick in på Tempo på Brynäs en kväll och hotade två anställda och en kund. De stal pengar och cigaretter. Båda var maskerade.

Efter polisens utredning greps och åtalades två misstänkta, en 17-åring och en 19-åring. Ingen av dem har något alibi för tiden för rånet, men båda nekar.

Bevis finns

I domen kommer tingsrätten fram till det finns bevis för att 17-åringen varit på platsen. Vittnen har sett honom utanför butiken, skoavtryck från likadana skor som hans har säkrats, och hans telefon har varit uppkopplad mot en mast 600 meter från brottsplatsen.

Men 19-åringen frikänns. Det finns inget som med säkerhet knyter honom till brottsplatsen. De höga beviskrav som finns uppnås inte, konstaterar rätten.

Flera andra brott

Båda ungdomarna var åtalade även för flera andra brott. Även 17-åringen frikänns på några punkter, bland annat två personrån som han misstänktes ha gjort tillsammans med en 15-åring.

Tingsrätten konstaterar att 17-åringen är dömd flera gånger tidigare. Straffet för den nya brottsligheten för en vuxen person skulle ha blivit ett längre fängelsestraff.

Motsvarigheten till fängelse för en person under 18 år är sluten ungdomsvård, och det blir också påföljden för 17-åringen.

19-åringen döms för åtta andra brott, bland annat ett personrån. Han bedöms behöva en långvarig behandling mot sitt alkohol- och narkotikaberoende och sin kriminella livsstil. Han ska också genomgå en neuropsykiatrisk utredning.

Påföljden blir 24 månaders behandling på institution och en planerad utslussning.

Mer läsning

Annons