Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En från Gävleborg testas för svininfluensa

En person från Gävleborg finns bland de svenskar som testats för svininfluensa.
Det är en person som drabbats av influensasymptom efter en resa till USA.
– Vi får svar om två–tre dagar, säger smittskyddsläkaren Signar Mäkitalo.

Annons

Utbrottet av svininfluensa i Mexico och vissa delstater i USA har gjort att även sjukvården i Gävleborg förbereder sig för att kunna upptäcka och behandla eventuella fall som kan dyka upp här.

Information har gått ut till sjukhus och hälsocentraler och sjukvårdsrådgivningen har uppmanats att vara uppmärksam på om personer som nyligen besökt de drabbade områdena har fått influensaliknande symptom inom en vecka efter hemkomsten. Exempelvis feber, hosta, muskelvärk, huvudvärk, halsont och illamående.

Det har lett till att sådant fall har upptäckts i länet. Det är en person som blivit dålig efter en USA-resa.

Personen i fråga har nu testats och provet har skickats till Smittskyddsinstitutet för analys. Den drabbade har också uppmanats att hålla sig hemma så att eventuell smitta inte sprids.

– Det handlar om milda symptom. Hade det varit en svårt sjuk patient hade denna blivit inlagd på sjuhus och isolerad där.

Eftersom symptomen är milda och man inte är säker på om det är svininfluensa har inte behandling med medicinen Tamiflu satts in.

– Eftersom det i hela USA bara upptäckts 20 fall borde det rimligtvis vara en ganska liten risk. Men det är viktigt att vi är uppmärksamma och har en beredskap att diagnosticera alla eventuella fall som dyker upp.

– Den tycks vara mindre farlig men mer smittsam, den sprids lättare mellan människor, säger Signar Mäkitalo.

Mer läsning

Annons