Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En landstingssåpa utan slut

/

Den som roar sig med att bläddra i tio år gamla lokaltidningar kan lätt förledas att tro att vissa nutida artiklar har kopierats rakt av. Särskilt gäller det skriverier om den ekonomiska situationen för landstinget Gävleborg. Så är det såklart inte, men vissa händelser har en tendens att återupprepa sig.

Annons

1999 går vården i Gävleborg med stort underskott. Kostnaderna för länets sjukhus har eskalerat de senaste åren. Prognoserna för 1999 visar 175 miljoner kronor minus. Detta trots sammanslagningen av länsdelssjukhusen Sandviken och Gävle sjukhus två år tidigare. Rapporteringen om den dåliga ekonomin blandas med redogörelser av de vitt skilda lönevillkor som finns för olika tjänstegrupper inom landstinget.

1999 års avtalsförhandlingar för sjuksköterskorna slutar med att 15 sjuksköterskor säger upp sig i protest. En normal lön för en sjuksköterska är detta år 16 000 kronor. Arbetsgivaren erbjuder 350 kronor mer i månaden, något som sjuksköterskorna uppfattar som ett hån enligt tidningen. Kritiken mot landstingsledningen växer då det framkommer att landstingets personaldirektör Bengt Eriksson, som samma år säger upp sig själv, får en fallskärm på 30 000 kronor i månaden. Totalt får han enligt avtalet 3,3 miljoner kronor.

Tidningen kan avslöja att ytterligare sex chefer har liknande fallskärmar, sammanlagt rör det sig om avtal värda mellan 20 och 30 miljoner kronor. Dessutom avslöjas det att före detta landstingsdirektör Bengt Linder får en pension på 33 000 kronor från landstinget Gävleborg samtidigt som han får 50 000 kronor i månaden på sitt nya jobb på landstingsförbundet i Stockholm.

En debatt om fallskärmar tar fart. "Över huvud taget fanns det en stark tro på 1980-talet att vi inom den offentliga sektorn skulle ta efter näringslivet. Den tron är inte riktigt lika stark längre", säger det nya landstingsrådet Ann-Margret Knapp, S, till tidningen.

Sedan redovisar landstinget ett sparpaket på mellan 100 och 200 miljoner kronor. Ändå kommer det inte att räcka. Landstingsfullmäktige beslutar att höja landstingsskatten med 50 öre, från 9,85 till 10,35.

Tio år senare, hösten 2009, skriver tidningen att landstinget går mot ett underskott på 91 miljoner kronor. I november 2009 beslutar landstingsfullmäktige att höja landstingsskatten med 30 öre från 10,87 kronor till 11,17 kronor per intjänad hundralapp. Det är den fjärde skattehöjningen på tio år.

Mer läsning

Annons