Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En skopa kobajs

/
  • Vill ha körsbärstomater. Albin Engberg och Johanna Gabrielsson valde frön från körsbärstomater och petade varsamt ned dem i jorden.
  • koncentrerad. 22 förstaklassare från Gefle Montessoriskola har tema odling i vår. I går fick Anita Sjölund och de andra eleverna lära sig att plantera tomater på Hedvigs Trädgård.
  • Tomatodlare. Anita Sjölund och de andra eleverna från Gefle Montessori har tema odling den här terminen. På fredagen fick några elever lära sig hur man odlar tomater.
  • Inte rädd för att bli skitig. Trädgårdsmästaren Carola Arnaryd är van att undervisa. I tio års tid har hon haft komvuxelever, i går var det förstaklassare från Gefle Montessori. ”Jag brukar ta med händerna, för att köra ned händerna i jorden det är det bästa som finns tycker jag”, sa hon, medan några av eleverna föredrog spadar.
  • Van vid kobajs. ”Jag brukar odla tomater och gurka och allt möjligt faktiskt”, sa Lovisa Nilsson, och berättade att hon var van vid jordlukten eftersom hon kommer från Kungsgården.

Gefle Montessoriskola har tema odling i vår. I går fick elever från skolan lära sig att plantera tomater på Hedvigs Trädgård.

Annons

22 förstaklassare är samlade längst ned i ett av växthusen på handelsträdgården. Trädgårdsmästaren Carola Arnaryd visar att de ska använda två sorters jord och undrar om de vet att det är kobajs i den ena.

– Öh, hörs det från flera håll och några rynkar på näsan.

– Jag är van vid den där jorden, för jag kommer från Kungsgården, berättar Lovisa Nilsson.

Sedan får de hälla jord i krukan och välja tomatfrön. Tanken är att några av elevernas tomatplantor ska användas när skolan, med hjälp från handelsträdgården, under våren ska bygga upp en skolträdgård.

Projektpengar

– Vi började odla lite i höstas, potatis och morötter. Sedan fick vi nys om att om att man kan söka projektpengar från kommunen och vi fick faktiskt 40 000 kronor så vi kunde köpa rejäla redskap, säger Victoria Ericsson, resursperson på Gefle Montessori.

Trädgården och odlingen är tänkt att stimulera alla sinnen. Redan nu har man planterat örter och placerat en liten vattenfontän inomhus vid en parkbänk där eleverna kan lyssna på fågelsång. Planen är att odlingarna så småningom ger mer saker att smaka på, som elevernas egna tomater.

Mer läsning

Annons