Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En torr ostkant eller lite ketchup kan göra underverk

/

Annons

Snabbt, enkelt och gott.

För mig får varje dag gärna vara en pastadag.

Att man ätit makaroner till lunch är ju inget hinder för att fortsätta med spagetti till middag för att sedan avsluta dagen med en god lasagne till det viktiga kvällsmålet vid sådär 23-tiden på kvällen.

Det konstiga är att det är stört omöjligt att äta sig trött på pasta på samma sätt som man snabbt tröttnar på annan mat som man äter för ofta. Som jag har försökt. Men det går bara inte.

Finessen är ju, som kocken Peter Molin konstaterar i artikeln här intill, att pasta med tillbehör kan varieras i det oändliga. Det är bara bristen på fantasi som sätter gränser.

Oavsett hur tomt det är kylskåpet är det fullt möjligt att överraska sig själv med någonting riktigt gott bara kökets pastalåda är så välfylld som den alltid ska vara. En torr liten kvarglömd ostbit som man måste skära bort det värsta möglet från, kan bli till en läcker festmåltid ihop med en tallrikt rykande varm spagetti med några stänk vitpeppar över. En påse ketchup som blivit över från senaste besöket på McDonalds kan göra underverk ihop ett lass tagliatelle.

När döttrarna var mindre suckades och klagades det alltid hemma när mamma skulle åka bort en vecka.

– Å nej, då blir det pasta varje dag, gnällde de små.

– Ni ska vara glada att ni inte har en pappa som gillar pölsa, lever och kalops, tröstade jag och satte spagettivattnet på kokning.

Kart att den bästa av alla basrätter ska ha sin egen högtidsdag precis som våfflan, mjölken, falukorven och kanalbullen för att räkna upp några andra hedervärda livsmedel som förärats en alldeles egen dag i almanackan. Hurra för pastan.

Mer läsning

Annons