Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En tur till Gävle

/
 • Annica, Per-Erik och Axel Kaati kommer från Gällivare. De är i Gävle några dagar och passar på att se några sevärdheter. Shopping, Furuvik och på fredagen fängelsemuseet har de bland annat hunnit med. –
 • Axel Kaati, 10 år, kommer från Gällivare. Han och hans familj besökte fängelsemuseet i Gävle under fredagen. Fascinerat lyssnar Axel Kaati, 10 år, på historien om Stickan, den sista fången på fängelset i Gävle.
 • Annica, Per-Erik och Axel Kaati kommer från Gällivare. De är i Gävle några dagar och passar på att se några sevärdheter. Shopping, Furuvik och på fredagen fängelsemuseet har de bland annat hunnit med. Guiden Rolf Nilsson berättar om Stickan, den sista fången på Gävle.
 • Trots det fina vädret är fängelsemuseet ganska populärt. På den dryga timmen sedan öppnandet för dagen på fredagen har ett 40-tal turister besökt stället. – Vi har besökare inte bara från Sverige utan från hela Europa, säger Rolf Nilsson.
 • Rolf Hedborg bor i Hofors. Alexander och Per Hedberg kommer från Mariefred. De hälsar på släkten i Hofors. På fredagen passade de på att besöka Gävle över dagen. Fruarna ville stanna i Valbo för att shoppa. Det lockade inte grabbarna som istället besökte fängelsemuseet i Gävle.
 • Alexander och Per Hedberg bor i Mariefred. De hälsar på släkten i Hofors. På fredagen passade de på att besöka Gävle över dagen. Frun ville stanna i Valbo för att shoppa. Det lockade inte grabbarna som istället besökte fängelsemuseet i Gävle.
 • Ludwig och Lovisa Nordgren från Hudiksvall besöker Furuvik med farmor och farfar, Majvor och Örjan Nordgren. Barnen gillade djuren allra mest, särskilt kängurun.
 • Ludwig och Lovisa Nordgren från Hudiksvall besöker Furuvik med farmor och farfar, Majvor och Örjan Nordgren. Barnen gillade djuren allra mest, särskilt kängurun.
 • Barb och Loren Larson från Edmonton i Kanada besöker sina släktingar Lennart Berg och Ann-Marie Björk. Efter en kryssning på Östersjön och några dagar i Hälsingland och Hudiksvall väntar några dagar i Gävle innan resan hem på söndag. På fredagen besökte de Länsmuseet i Gävle, där Ann-Marie Björk också arbetar. Sedan väntar shopping.
 • Mauritz Tiger har besökt släkten i Lycksele. På väg hem stannar han till några timmar i Gävle. Här vill han äta och fika lite.
 • Irene och Martin Tiger stannar några timmar för ett stopp i Gävle centrum. De har varit på släktträff i Lycksele. Senaste stoppet innan Gävle var Järvsö där de övernattade.
 • Det är många turister som besöker Gävle i sommar, både svenska och utländska säger Sofie Ullström på turistbyrån. Hon rekommenderar bland annat besök i Boulognerskogen, Gamla Gävle och Gasklockorna.– Och det är mycket frågor om Limöbåten. Det är mer badfrågor än museifrågor, säger hon.

Fascinerat lyssnar Axel Kaati, 10 år, på historien om Stickan, den sista fången på fängelset i Gävle.
– Respektera honom som en medmänniska och glöm inte att knacka innan du går in i hans cell, säger Rolf Nilsson, guide på Fängelsemuseet.

Annons

Axel Kaati och hans familj kommer från Gällivare. De besöker Gävle under några dagar. Familjen har hunnit med shopping och en tur till Furuvik.

– Stan var jättefin och torgen mysigt, säger Annica Kaati.

Axel gillade Furuvik och roligast var matningen av aporna.

Den här dagen besöker familjen Fängelsemuseet.

– Det är jättebra ordnat här. Det är perfekt med audioguiderna, säger Annica Kaati och syftar på den inspelade guidning som fängelsets besökare kan lyssna till.

Trots det fina vädret är fängelsemuseet ganska populärt. På den dryga timmen sedan öppnandet för dagen på fredagen har ett 40-tal turister besökt stället.

– Vi har besökare inte bara från Sverige utan från hela Europa, säger Rolf Nilsson.

Fängelsemuseet är inte den enda attraktionen som lockar turisterna till Gävle. Sofie Ullström på turistbyrån rekommenderar bland annat besök i Boulognerskogen, Gamla Gävle och Gasklockorna.

– Och det är mycket frågor om Limöbåten. Det är mer badfrågor än museifrågor, säger hon.

Mer läsning

Annons