Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Engelska skolan saknar tillstånd för gymnasium

Engelska skolan har inte längre tillstånd att starta ett gymnasium i Gävle till hösten. Gävle kommuns överklagan till kammarrätten har satt stopp för det.
– Skolverkets beslut har inte vunnit laga kraft. Engelska skolan måste därför avvakta kammarrättens beslut, säger Peter Franklin på Skolverket.

Annons

I januari sade Skolverket ja till Internationella Engelska skolans ansökan om att starta ett gymnasium i Gävle, trots utbildnings- och arbetsmarknadsnämndens protester.

Gävle kommun överklagade till länsrätten som underkände kommunens resonemang om att den nya skolan skulle innebära en överetablering samtidigt som elevunderlaget minskar.

I slutet av maj överklagade Gävle kommun vidare till kammarrätten i Stockholm. Anledningen uppges vara att undervisningen konkurrerar med kommunens eget utbud. Nu måste Engelska skolan avvakta kammarrättens beslut om prövningstillstånd.

– I dagsläget har de inget tillstånd för att starta en gymnasieskola, säger Peter Franklin, undervisningsråd på Skolverket.

Inget tillstånd betyder också att skolan inte får några pengar.

– Vi betalar inte ut elevpengen innan vi får ett beslut från kammarrätten, säger Jan-Erik Liljergren, utbildningschef på Gävle kommun.

Enligt Eva-Lotta Hedin, jurist på kammarrätten i Stockholm, brukar ett beslut om prövningstillstånd meddelas inom två eller tre månader. Det innebär att Engelska skolan inte kan starta gymnasiet till hösten.

– Men vi ska försöka skynda på och lämna ett besked så snart vi kan, säger Eva-Lotta Hedin.

Barbara Bergström, ägare och grundare av Internationella Engelska skolan, medger att överklagandet skapar osäkerhet men att det inte sätter stopp för deras planer att öppna en gymnasieskola till hösten.

– Vi fortsätter, full fart framåt. Vi räknar med att kammarrätten inte ens tar upp det för prövning. De dokument som kommunen tagit fram i den andra överklagan innehåller inget nytt. Men om kammarrätten väljer att ta upp det för prövning, kan det dröja.

I går var Barbara Bergström och skolans vd, Peter Fyles i Gävle för att bland annat prata med politikern Gunilla de Maré, m.

– Jag ville presentera alla fakta. Jag ställer mig till Gävle-politikernas förfogande.

Om kammarrätten går på kommunens linje, har kommunen lovat att de som sökt till Engelska skolans gymnasieprogram kommer att få plats på någon av de kommunala gymnasieskolornas samhälls- eller naturprogram.

Mer läsning

Annons