Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Engelska skolan växer

Engelska skolan i Gävle får starta undervisning i årskurserna fyra och fem.
Länsrätten i Stockholm avslår kommunens överklagande.
Det innebär att skolan kan utökas med åtta klasser redan i höst.

Annons

Skolverket har tidigare gett klartecken för utökningen, men Gävle kommun överklagade beslutet i våras.

När fler friskolor startar får den kommunala skolan mindre pengar att röra sig med och kommunen varnar för att ytterligare skolstängningar kan bli resultatet om Engelska skolan växer.

Dessutom bör undervisningen i första hand ske på modersmålet, inte på engelska, menar barn- och ungdomsnämndens ordförande Jens Leidermark, s, i överklagandet.

Men länsrätten ställer sig kallsinnig till resonemanget. Rätten är medveten om att elevminskningarna kommer att fortsätta och att skolor riskerar att läggas ner.

Men kommunen är så pass stor att det borde gå att ha en fungerande skolorganisation ändå, resonerar tingsrätten.

Anna Ek, tillförordnad rektor på Engelska skolan i Gävle, är glad över beskedet.

– Nu är det grönt ljus för oss. Vi har inte hunnit tänka efter hur vi ska lägga upp taktiken. Men det blir i vilket fall som helst öppet hus i slutet av januari eller början av februari, säger hon.

Skolan räknar med att kunna starta åtta nya klasser, fyra i varje årskurs. Hur många elever det blir i varje klass är osäkert. Räknar man på 25 elever per klass innebär det att så mycket som 200 elever kan försvinna från den kommunala skolan.

– Vi har ingen kö till fyran och femman än, men det är väldigt många som köar för att börja sexan här. Vi tror att en hel del av av dem gärna startar ett eller två år tidigare, säger Anna Ek.

Expansionen kräver en snabb ombyggnad.

– Det är full fart här nu, säger Anna Ek.

Jens Leidermark är inte fullt lika entusiastisk.

– Vi är tvingade att betala ut pengar till skolan nu blir det självfallet svårare för oss att klara ekonomin. Jag tycker inte att det här gagnar vare sig skattebetalarna eller skolutvecklingen, säger han.

Engelska skolan får

starta åtta klasser till

Annons