Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Engelskaskolan varslar obehöriga lärare

Tre lärare på Engelska skolan i Gävle varslas om uppsägning.


Bakgrunden är kritik från Skolverket om att skolan har för stor andel obehörig personal.


– Det är mycket olyckligt, säger Anna Ek, tillförordnad rektor.

Annons

Redan i december 2005 hade Skolverket anmärkningar på Engelska skolan, bland annat för att det saknas trä- och metallslöjdsal.

Vid en uppföljning 23 mars 2006 kvarstod bristen, och vid ett möte i år var läget desamma. Då framkom också att bara en dryg tredjedel, 36 procent, av lärarna har svensk lärarutbildning. Motsvarande siffra för förra läsåret var 50 procent.

– Skolverket upplever inte att vi uppfyller kraven för rätt till bidrag. Därför är det nödvändigt för skolans framtid att vi kan visa att vi vidtagit åtgärder, säger Anna Ek.

De tre lärare som varslats har jobbat länge på skolan, men saknar både internationell och svensk lärarbehörighet. Ytterligare nio av de totalt 42 lärarna har enbart internationell lärarexamen. De ska enligt Anna Ek fortbildas via skolan.

– Vi har svenskundervisning i två grupper, en för nybörjare och en fortsättningskurs, säger hon.

De varslade lärarna är ännu inte uppsagda, men MBL-förhandlingar har hållits med berörda fackförbund. Efter att de sagts upp kommer skolan att leta ersättare. Skolan planerar att fortsätta rekrytera internationellt, men nyanställd personal kommer att informeras om att svensk behörighet krävs för fast anställning.

När det gäller trä- och metallslöjdsalen inväntar Engelska skolan kammarrättens beslut om huruvida skolan får utöka med klasserna fyra till fem. Tanken är att salen ska ingå i en större ombyggnad. Skulle beslutet bli nekande byggs salen separat.

Mer läsning

Annons