Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Englas mamma skällde ut Silbersky

Rättegången mot Anders Eklund avslutades med ett häftigt utbrott från Engla Höglunds mamma, Carina Höglund. Hon skällde ut advokat Leif Silbersky när han på nytt citerade Stig Dagermans dikt om att döda ett barn. Och hon vände sig också direkt till Anders Eklund.
– Gå med på att träffa mig Anders. Jag vill prata med dig, krävde hon.

Annons

Utbrottet kom under rättegångens sista fem minuter. Silbersky var den siste som hade ordet. Han överlämnade till rätten att avgöra vilken påföljd Eklund ska få – fängelse eller vård. Samtidigt vädjade han på nytt för Eklunds behov av vård.

Eklund vill ha vård

– Anders säger att det inte spelar någon roll vilken påföljd han får. Det är bara en sak som är viktig för honom och det är att samhället accepterar att han är i behov av vård.

– Han vill få chansen att se till att han någon gång, långt in i framtiden ska kunna komma ut i samhället igen som en person vi kan lita på, sade Silbersky.

Läste högt

Därefter övergick Silbersky till att på nytt citera några rader ur Stig Dagermans novell ”Att döda ett barn”, på samma sätt som han gjorde under rättegången i somras.

Det blev för mycket för Carina Höglund.

– Jag blir galen om du gör det, utbrast hon.

När Silbersky ändå fortsatte reste hon sig och lämnade rättssalen tillsammans med sitt målsägandebiträde. På vägen ut fortsatte hon att skälla på Silbersky.

– Jag köper inte det här, ska vi sitta och tycka synd om den där igen nu.

”Jag vill träffa dig”

Hon vände sig också direkt till Anders Eklund.

– Gå med på att träffa mig Anders. Jag vill prata med dig, sade hon.

Silbersky bekräftade när hon lämnat salen att Carina Höglund begärt att få träffa Eklund.

– Jag är inte kompetent att bedöma om det är lämpligt. Det får Anders och den psykiatriker han kommer att ha kontakt med ta ställning till senare, sade Silbersky.

De avslutande rättgångstimmarna hölls till största delen bakom stängda dörrar, när Eklunds personliga förhållanden och den rättspsykiatriska undersökningen föredrogs.

Yrkade på livstid

Sedan yrkade åklagaren på livstids fängelse. Vart och ett av de allvarliga brott Eklund har gjort sig skyldig till är var för sig grund för livstidstraff, poängterade han.

Falu tingsrätts dom avkunnas måndag 6 oktober kl 11.00.

Mer läsning

Annons