Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Enigt JA till fritt val av vårdcentral

Äntligen! Det utbrast den ena landstingspolitikern efter den andra när de i går sa ja till att införa fritt val av hälsocentral i landstinget Gävleborg.
– Det är en efterlängtad reform som sätter patienten i centrum, konstaterade Carina Östansjö (FP).

Annons

Det är den borgerliga regeringen som drivit igenom lagen om vårdvalssystem.

Det var därför inte oväntat de borgerliga politikerna i landstingsfullmäktige som jublade högst när landstinget i går tog beslut om att vid årsskiftet införa vårdval även här, eller hälsoval som man valt att kalla det i Gävleborg eftersom vårdcentralerna här heter hälsocentraler.

Beslutet innebär att det blir fritt fram för privata hälsocentraler att etablera sig i länet och konkurrera på samma villkor som landstingets egna hälsocentraler. Och som patient får man fritt välja vilken hälsocentral man vill gå till.

– Besluten flyttas från politikernas styrelserum till köksborden hos verklighetens folk, sade kristdemokraten Ingemar Kalén.

Även om de borgerliga varit pådrivande i frågan så var det ett enigt fullmäktige som ställde sig bakom beslutet.

Landstingsrådet Tommy Berger (S) konstaterade att det var ett stort och viktigt beslut men var samtidigt noga med att påpeka att det inte handlar om att släppa marknadskrafterna fria.

De svaga patienternas behov ska värnas även i fortsättningen.

Bland annat betalar man mer ersättning till hälsocentraler som tar hand om äldre och personer i glesbygd.

Man tar även hänsyn till socioekonomiska faktorer som utbildningsnivå, andel utlandsfödda och andel ensamstående med barn.

– Vi har försökt skapa ett system där patientens behov sätts i fokus. Höga krav måste ställas på dem som ska utföra vården, konstaterade Tommy Berger (S).

Men det finns de som tycker att kraven i vissa fall är lite för höga.

Moderaten Stellan Hagman är tveksam till att man skriver att alla hälsocentraler bör ha minst tre läkare vilket gör att möjligheterna att ha mindre läkarmottagningar begränsas.

– Kraven är alltför mycket präglade av hur landstingets hälsocentraler ser ut i dag. Vi vill ha ett mer varierat utbud eftersom patienternas behov ser olika ut.

Landstingsrådet Hannah-Karin Lincj (C) betonade dock att systemet kan ändras om det visar sig att det inte fungerar.

– Det kan justeras efter hand om vi inte hamnar rätt med en gång.

Hälsovalet införs 1 januari 2010.

Mer läsning

Annons