Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Enstaka individerkan starta rasistbråk

– Det räcker med två eller tre starka individer med fel åsikter. De kan få andra med sig, säger Mikael Hjerm, docent i sociologi vid Umeå universitet.

Annons

Forskning visar att områden med få invandrare är mer främlingsfientliga. Samma sak gäller där ekonomin är väldigt dålig och andelen invandrare hög. På individnivå är utbildning den största enskilda faktorn som förklarar varför man är fientligt inställd till invandrare.

Jämför man Valbo med hela Gävle kommun, skiljer de sig inte mycket åt. Det är mindre andel invandrare i Valbo, och något lägre utbildningsnivå i Valbo, däremot är medelinkomsten högre än i hela Gävle. 0,3 procent fler Valbobor röstade på Sverigedemokraterna i riksdagsvalet 2006, och det motsvarar 16 personer.

Mikael Hjerm forskar på hur främlingsfientlighet skiljer sig åt i Sveriges kommuner. Han vill inte ge ut någon lista på hur läget ser ut i enskilda kommuner, eftersom felmarginalen är för stor i den studiemodell som används. Det går bara att se skillnader i stora drag.

Skiljer sig i norr och söder

– Efter hundra år av forskning på rasism och främlingsfientlighet vet man i dag väldigt lite om varför regioner skiljer sig åt. Det man kan säga i Sverige är att Skåne spelar i en liga för sig. Norrland är inte speciellt främlingsfientligt. Gävle och Valbo är generellt sett inte särskilt främlingsfientliga områden, säger Hjerm.

Det som studier kommit fram till är att enskilda utbrott av främlingsfientlighet som uppstår lokalt, ofta orsakas av två eller tre starka individer som får med sig tillfälliga anhängare.

Det är vad Hjerm tror har hänt på Sofiedalsskolan.

Lisa Röstlund

Mer läsning

Annons