Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Erfaren läkare ska lyfta barnkliniken

/
  • Lång erfarenhet. 69-årige Erik Hemmingsson har lång erfarenhet från sjukvården – både som läkare och chef. Nu ska han hjälpa till med att bringa ordning på den problemtyngda barnkliniken på Gävle sjukhus. Inte minst ska han jobba med att  förbättra läkarbemanningen och läkarnas arbetsmiljö.

Före detta landstingsdirektören i Uppsala, Erik Hemmingsson, ska lyfta den krisdrabbade barnkliniken på Gävle sjukhus.

Han har tagits in som konsult för att skapa ordning och lösa läkarbristen.

Annons

Det har varit turbulent på barnkliniken med neddragningar, läkarbrist och ständiga chefsbyten. Så sent som i förra veckan slutade den senaste klinikchefen efter bara fem månader på jobbet.

Nu har landstingsledningen tagit hjälp av en konsult. Det är den erfarne chefen och läkaren Erik Hemmingsson – som tidigare varit landstingsdirektör i Uppsala län och chef för Akademiska sjukhuset i Uppsala och Södersjukhuset i Stockholm – som ska hjälpa till att bringa ordning på kliniken.

– Erik har en lång läkarkarriär och mycket erfarenhet och hans uppgift är att bidra med det medicinska perspektivet i ledningen, säger divisionschefen Hanna Brevemark Jansson.

Erfaren läkare

Det är också ett svar på den kritik som funnits från läkarhåll mot att de senaste cheferna inte varit läkare.

– Läkarna har inte känt sig sedda, inte blivit lyssnade på. Därför är det här en viktig signal som visar att landstingsledningen ser problemen och tar dem på allvar, säger Erik Hemmingsson.

Efter bara en vecka på nya jobbet kan han konstatera att arbetsmiljön för barnläkarna är mycket dålig. De är alldeles för få, arbetsbelastningen är för stor och läkarna tvingas jobba jour för ofta.

Fler läkare – snabbt

Den viktigaste åtgärden är därför att snabbt försöka få dit fler läkare, annars är risken att ännu fler slutar.

– Jag hoppas att jag med mitt kontaktnät ska kunna höra mig för och lyckas få åtminstone någon eller några att komma hit. Vi skulle behöva få hit tre specialistläkare som har några års erfarenhet, säger Erik Hemmingsson.

Men smakar det så kostar det: 198 000 kronor i månaden får man betala för konsulthjälpen.

– Min bedömning är att det är värt pengarna. Vi behöver åstadkomma en långsiktig stabil lösning och han kan bidra med det, konstaterar Hanna Brevemark Jansson.

Mer läsning

Annons