Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eric kapar en kilometer kanter

/
  • TUFFT JOBB. ” Man har väl haft värre jobb”, säger Eric Pettersson på Oden Anläggningsentreprenad. I bitande kyla kryper han fram på knä på Stortorget för att kapa nästan en kilometer granitkanter.

Eric Pettersson spenderar dagarna på knä på Stortorget.

Han ska kapa nästan en kilometer granitkanter – för att den tidigare anläggningsfirman gjorde fel.

– Jag kommer ungefär 20 meter i timmen, säger han.

Annons

I bitande kyla och med rockklassiker i radiokåporna jobbar sig Eric Pettersson på Odens Anläggningsentreprenad sakta framåt på knä. Han kapar några millimeter av granithällarna på varje sida av omkring 900 meter järnband på Stortorget och fogar med sand.

Något den norska anläggningsfirman Steen & Lund borde ha gjort från början.

Låg fel – gick sönder

Men firman har inte fogat de dyra granithällarna – som skulle ha extra lång livslängd – rätt. Många ligger för nära varandra och minsta lilla rörelse förstör dem.

Omkring 400 granithällar har gått sönder och måste bytas ut.

När slutbesiktningen av Stortorget gjordes i fjol resulterade den i en lång rad anmärkningar, varav en stor del beror på den felaktiga stenläggningen.

Odens Anläggningsentreprenad, som skötte ombyggnaden av Stortorget, har nu tagit tillbaka arbetet från sin underentreprenör och rättar till anmärkningarna själv. Kostnaden får dock Steen & Lund stå för.

Berndt Wester, platschef på Oden, uppskattar att arbetet kan vara klart i slutet av veckan.

– Sedan får man gå över det en gång till och se att kommunen är nöjd med jobbet vi har gjort, säger han.

Att göra om och göra rätt innebär ingen extra kostnad för kommunen. Däremot har man gjort några tilläggsbeställningar. Bland annat rann det bort mer vatten från fontänen än beräknat, vilket ska åtgärdas, och el ska dras till torgstånden.

Mats Pierrou, projektledare på tekniska kontoret, har ännu inte räknat på exakt vad det kan komma att kosta. Men han är inte orolig för projektets budget som ligger på 74,5 miljoner kronor totalt.

– Vi kommer att gå runt med budgeten, helt klart, konstaterar han.

Allt arbete med projektet beräknas vara klart i maj.

Mer läsning

Annons