Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Erik korsade Island på cykel – trots krock med bil på vägen dit

890 kilometer på cykel rakt genom det utmanande isländska inlandet. Erik Olsson, 34, räds inte tuffa prövningar – även om just den här prövningen höll på att ta slut innan den ens startat.

Annons

Vi tar det från början.

Gävlebon Erik Olsson har visserligen alltid varit äventyrslysten men det var när hans pappa avled för ett par år sedan som han verkligen började fundera vad han ville göra i sitt liv.

– Jag kände att jag inte kunde sitta bakom ett skrivbord hela livet, säger Erik Olsson, som till vardags jobbar på Högskolan i Gävle som internationaliseringsspecialist.

Sagt och gjort, sedan dess har projekten avlöst varandra och för ett par veckor sedan begav han sig till Island, för att cykla de 900 kilometrarna genom landet.

Äventyret höll dock på att sluta illa, redan innan han tagit sig till Island. Erik färdades på sin cykel på en bilväg i Danmark – när en minibuss plötsligt körde på honom bakifrån.

– Det bara small till. Men jag stod kvar med cykeln och förstod ingenting. Jag började titta för att se om jag blödde eller var skadad men som tur var skadades jag inte alls.

Det visade sig att det var minibussens backspegel som slagit i Erik och resan mot Island kunde därför fortsätta som planerat.

Resan på Island började i Seyðisfjörður på östkusten och drygt två veckor senare hade Erik och hans cykel tagit sig fram till slutmålet Reykjavik.

– Det var tuffare än vad jag trodde. Det blir verkligt på ett sätt som man inte föreställer sig. Men det gick jättebra, jag är faktiskt lite imponerad av mig själv, säger Erik.

Erik Olsson mitt i högländerna med en glaciär i bakgrunden

Att cykla runt Island är relativt vanligt – att korsa landet rakt igenom betydligt ovanligare.

– I mitten finns ingenting, bara ett par hus. Jag träffade nästan inga människor alls i mitten av landet.

De flesta kvällarna spenderade Erik i ett tält han tagit med sig och under cykelturen stötte han endast på en riktig motgång, förutom nästan-olyckan i Danmark. Mitt på den isländska slätten, långt från civilisationen, gick hans främre pakethållare sönder.

– Jag blev lite orolig först men som tur var lyckades jag laga den med lite ståltråd och annat material som jag hade med mig, säger Erik.

Det är inte bara människor och hus som det är brist på i de mittersta delarna av Island. Avsaknaden av skog och träd gör att vindarna inte stoppas upp, vilket ofta resulterar i ett hårdfört klimat.

– Det var oerhört tufft väder med hårda vindar. Vädret skiftar också väldigt snabbt, det kan vara klarblå himmel och sol för att några minuter senare vara ösregn, berättar Erik.

Cykeln som Erik färdades på.

Erik poängterar också att han inte gjort resan helt på egen hand. Hemma i Gävle har han ett supportteam som hjälpt honom i förberedelserna.

– Det har bland annat varit kiropraktik, mikromuskelbalans och hot yoga, vilket varit framgångsrikt under genomförandet av äventyret. Sen vill jag också passa på att tacka vänner och familj för all hjälp jag fått, säger Erik.

Vad driver dig till att göra en sådan här resa?

– Jag ser det som en personlig utmaning och det handlar om att följa sin dröm. Man lever ju bara en gång och dessutom ville jag veta vad jag går för, säger Erik.

Vad var det första du gjorde när du kom hem igen?

– Jag gav mamma en kram, säger Erik och skrattar.

Någon vila är det dock inte tal om. Härnäst väntar nämligen Iron Man i Kalmar om ungefär en vecka.