Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Erikshjälpen trollar fram större lokaler

/
  • STÖRRE LOKALER. Erikshjälpen i Gävle hade i går nyinvigning av sina gamla men större lokaler. Tidigare har butiken utökat sina öppettider från två dagar i veckan till tre dagar i veckan. Men det räckte inte. Gävleborna skänker alltmer prylar till välgörenhet.
  • TRE GENERATIONER. Amanda Moberg, som till vardags pluggar till ekonom i Lund, tog med sig mamma Eva Moberg från Nacka och mormor Anna-Greta Moberg som bor i Gävle.  Amanda hittade bland anant en spetsklänning från 60-talet.
  • KIKADE PÅ TAVLOR. Seth Andersson, 65 år, letade sig längst in till en lugn del av butiken, där han spanade på gamla fotografier av Gävle. ”Jag följde med frun hit. Hon är ett riktigt loppisproffs.”

På lördagen hade Erikshjälpen nyöppning av sina större lokaler på Södra Skeppsbron i Gävle.
– Vi var för trångbodda tidigare, men nu har vi utökat butiken och fått ett större lagerutrymme, säger butiksföreståndaren Åsa Andersson.

Annons

Kön ringlade utanför Erikshjälpens second handbutik innan de ens hade hunnit öppna. I en vecka har butiken hållit stängt för att bland annat asfaltera parkeringen och utvidga lokalerna.

– Gävleborna är så fantastiskt generösa. Vi har inte haft plats för allting, säger Åsa Andersson.

Efter ombyggnaden disponerar butiken över totalt 3 000 kvadratmeter.

– Butiken har utökat från 1 200 till 1 600 kvadratmeter och lagerutrymmet är nu på 1 400 kvadratmeter i stället för 800. Alla avdelningar har blivit större. Och vi har inrättat en lekhörna för barnen, det är något som vi har saknat.

Pengar till hjälpprojekt

Erikshjälpen och Korskyrkan i Gävle driver tillsammans butiken. Pengarna går till socialt och humanitärt arbete i Sverige och till olika hjälpprojekt utomlands, som till exempel: brunnsborrning i Centralafrika, barnhem i Filippinerna och krigsskadade barn i Uganda.

– Omsättningen är otroligt bra. Vi har en rimlig prisnivå och det är aldrig några problem med prylar som blir kvar. Det är hög kvalitet på det som Gävleborna skänker. Vi behöver bara kassera en bråkdel, det kan vara knäckta möbler och trasiga kläder, säger pastor Göran Oscarsson, som på lördagen hjälpte till i butiken.

Hur stor omsättningen är vill de inte berätta, men butiken har tusentals kunder i veckan och hade förra året sammanlagt 205 000 betalande kunder.

Tradition

21-åriga Amanda Moberg från Lund fyndade en vit spetsklänning, en stråhatt och en röd plåtburk. Hon hade tagit med sig mamma Eva Moberg och mormor Anna-Greta Moberg.

– Jag brukar alltid försöka åka till Erikshjälpen när jag hälsar på mormor i Gävle. Det är mer sport här eftersom man måste köa för att hinna göra de riktigt bra fynden.

Per Gunnarsson rycker ibland in som volontär på Erikshjälpen, men han är även en trogen kund.

– Jag har köpt halva mitt hem här. Säng, bokhylla, skrivbord, två byråer och tv-bord, jag betalade 1 800 för allt. Billigare än så blir det inte.

Mer läsning

Annons