Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett års fängelse för grov förskingring

(Uppdaterad 18.15) En tidigare ostraffad Gävlebo dömdes i dag av Gävle tingsrätt till ett års fängelse för grov förskingring. Han har tagit ut 697 000 kronor från en psykiskt utvecklingsstörd släktings konton under de år han skötte hans ekonomi.

Annons

67-åringen hade fullmakt från den utvecklingsstörde mannens mamma att sköte hennes och sonens bankaffärer. Sedan hon avlidit fortsatte banken att godkänna fullmakten för sonens affärer.

När även den utvecklingsstörde sonen avled för några år sedan var det den 67-årige Gävlebon som redovisade dödsboets tillgångar och ansvarade för bouppteckningen. Andra släktingar misstänkte då att allt inte stod rätt till, vilket så småningom ledde till en polisanmälan.

Till att börja med tillbakavisade 67-åringen alla misstankar, men har senare erkänt att han lånat flera hundra tusen av släktingen. Han menar att det var i samförstånd med honom och att hans avsikt hela tiden varit att betala tillbaka pengarna.

67-åringen säger att han pratat med släktingen om de större uttagen, och uppfattade det som att han var med på att låna ut pengar och förstod att han skulle få tillbaka dem lite i taget senare.

Det hade dock framgått både av mammans testamente och ett läkarintyg att den utvecklingsstörde sonen inte förstod pengars värde och inte var i stånd att sköta sin ekonomi.

Efter polisanmälan har 68-åringen betalat tillbaka en stor del av sin skuld, genom avbetalningar på 20 000 kronor i månaden.
Trots att 68-åringen tidigare är ostraffade döms han till ett års fängelse. Han har systematiskt utnyttjat släktingens skyddslösa ställning, heter det i domen.

Annons