Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett års fängelse för rånförsök

Gävlebon flydde från rånarna. Han sprang ut på balkongen och skrek "ring polisen". Sedan hängde han sig med raka armar i balkongräcket och hoppade ner.

Annons

På tisdagen dömdes två män för rånförsöket, en av dem till ett års fängelse. Gävlebon kände igen två av de tre män som kom in i lägenheten där han satt med en kompis. De slog sig ner och skrek att de skulle ha 25 000 kronor av Gävlebon. En av dem slog honom i ansiktet.

Han hade inga pengar. I stället tog de av honom hans mobiltelefon och krävde att få allt han hade på sig. I ett obevakat ögonblick tog han sig ut på balkongen, hoppade och fick sedan hjälp att ringa polisen av en lastbilschaufför han stoppade.

Gävlebon mår mycket dåligt efter händelsen. Han går inte ur ensam, och ber alltid någon om skjuts om han ska någonstans.

Två av de tre som trängde in i lägenheten åtalades för rånförsök. Båda nekar till brott, de har inte ens varit på platsen, hävdar de. Polisen hittade dem efter rånet i trappuppgången intill.

En av de åtalade, en 23-åring, döms till ett års fängelse för rånförsök. Ett år är det lägsta straffet för ett fullbordat rån. Det var bara det faktum att Gävlebon inte hade några pengar, som rånet inte fullbordades, konstaterar rätten.

Den andre åtalade döms till skyddstillsyn med behandlingsplan.

Mer läsning

Annons