Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett nej tack kan ge sänkt a-kassa

Arbetslösa ska ha särskilda skäl för att neka till säljarjobb – även om facket har bedömt företaget som oseriöst. Att tacka nej till företag som Aromatisk teknologi kan innebära sänkt a-kassa.

Annons

I går skrev Arbetarbladet om Christina Morell och hennes arbete på företaget Aromatisk teknologi. Med en ungefärlig lön på 3 000 kronor och arbetsdagar på mer än tolv timmar blev Christina tvungen att säga upp sig från företaget efter en och en halv månads arbete – trots att Aromatisk teknologi lovat att en lön på 16 000 kronor var inom räckhåll.

Jeanette Forss, Mellannorrlands regionchef för fackförbundet Unionen, sa i gårdagens tidning att facket har varnat arbetsförmedlingen för Aromatisk teknologi, på grund av oskäliga arbetsvillkor.

Men den varningen räcker inte långt. Arbetssökande som tackar nej till ett jobb på företaget kan få nedsatt a-kassa. De är nämligen skyldiga att söka jobb som klassas som ”lämpliga” för att få behålla a-kassan.

Följer bara lagen

Charlotte Hasselgren på Arbetslöshetskassornas samorganisation säger att säljarjobb som sker helt på provision i sig inte betraktas som olämpliga enligt a-kassans regler. Något som fackförbundet Unionens egen a-kassa instämmer i.

– Vi utgår ifrån lagstiftningen, oavsett vilket företag det rör sig om, säger Inger Lindgren, chef för Unionens a-kassa.

Samtidigt har myndigheterna svårt att sålla bort företag där lönen är knuten till ouppnåeliga villkor, som på Aromatisk teknologi, från mer seriösa aktörer.

– Det vara svårt för a-kassan att bedöma vilka villkor som är rimliga och inte, säger Charlotte Hasselgren.

Hon förklarar att fackförbundens bedömning inte ska ha betydelse för hur a-kassornas prövning ser ut.

Därför har fackets varning ingen direkt effekt på om den arbetslösa får behålla a-kassan eller ej. Däremot vägs personliga skäl in när lämpligheten av ett jobb bedöms, som om man har nedsatt förmåga att klara jobbet, eller inte kan utföra det av familjeskäl.

– Det går inte att säga säkert om man får behålla ersättningen eller ej, det är alltid en enskild bedömning, förklarar Charlotte Hesselgren.

Annonserna ligger kvar

Aromatisk teknologis annonser på arbetsförmedlingens platsbank får också ligga kvar, så länge företaget betalar sin skatt och inte finns i Kronofogdens register. I Sundsvall har arbetsförmedlingen gjort en prövning och kommit fram till att företaget ska få annonsera.

– Man kan inte svartlista företag utan att de verkligen bryter mot lagen, säger Eva Holmberg-Tedert, verksamhetschef för arbetsförmedlingen i Gävle.

Hoppas på svartlistning

Jeanette Forss på Unionen säger att förbundet tidigare lyckats svartlista föregångaren till Aromatisk teknologi, Svenska G3, från att annonsera hos arbetsförmedlingen. Hon hoppas att förbundet ska kunna samverka med myndigheterna på ett liknande sätt igen.

– Jag tycker att det är väldigt anmärkningsvärt att arbetsförmedlingen anvisar jobb på ett så oseriöst företag. Vi kommer att föra upp den här frågan på förbundsnivå, säger Jeanette Forss.

Mer läsning

Annons