Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett steg närmare flytt för Gefle Montessori

/

Gavlefastigheter har godkänt att Gefle Montessoriskola lämnar lokalerna på Valbogatan redan till sommaren.
Det innebär att friskolan kan flytta in på Sofiagatan i höst.
– Spontant känns det väldigt positivt, säger Elisabet Enmark på Gefle Montessori.

Annons

Skolan har egentligen ett kontrakt med Gavlefastigheter som sträcker sig över två år framåt. Överenskommelsen som blev klar i går innebär att den privata hyresvärd som skolan förhandlat med, Klar Invest, står för hyran under ett år. Därmed kan skolan lösas från kontraktet och gå in i Klar Invests fastighet på Sofiagatan 6.

– Vi har sagt ja till deras förslag. I och med att de betalar en årshyra och hyresgästen flyttar är vi överens, säger Cilla Öhlén på Gavlefastigheter.

Vad som i stället ska inrymmas i friskolans nuvarande lokaler är ännu oklart. Lokalerna är utdömda av Arbetsmiljöverket. Det skulle kosta 9 miljoner kronor att anpassa dem till kraven och uppfylla Gelfe Montessoriskolas önskemål.

Ledningen för skolan har ledsnat på att vänta på en upprustning och Sofiagatan som ett bra alternativ.

Men hyreskostnaden blir högre än i dag. Och i slutänden är det kommunens barn- och ungdomsförvaltning som får betala, så länge hyran inte kan anses som ”oskälig”.

– Vi kan inte stoppa det här, som jag ser det. Och vi vill nog inte det heller. Det är klart att barnen ska ha bra lokaler, säger Hans Hedlund, lokalansvarig på barn- och utbildningskontoret.

Om skolan stannar kvar i de nuvarande lokaler och de rustas, skulle det enligt Cilla Öhlén dessutom innebära en högre hyra än på Sofiagatan. Eva Carlsdotter

Annons