Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EU-normer ska göra lekplatser säkrare

/
  • Tummen upp. Stella Calander och Henrik Calander tycks vara överens om att de nya lekplatsreglerna är bra.
  • Måttliga risker. Det är viktigt att måtten på lekredskapen är rätt så att inte lekande barn råkar illa ut.
  • spännande. Erik Torstensson och Harald Wahlström kollar in den EU- anpassade lekställningen i Boulognerskogen.

Antalet lekplatser i Gävle minskar i snabbt takt. Samtidigt blir de kvarvarande säkrare med hjälp av nya EU-normer.

Annons

Det finns till och med en speciell ”EU-sand”, för mjukare fall.

Lars Dahlström håller upp en näve sand från lekplatsen vid Stigsundsparken i Gävle. Det är den så kallade EU-sanden som har tvättats för att få bort alla partiklar som gör att den annars skulle klumpa ihop sig. Tanken är att minska risken för allvarliga skador när lekande barn hoppar eller ramlar ner från klätterställningen, eller från något annat lekredskap.

– Sanden får inte bli hård. Men i sandlådan är sanden ”bakbar” precis som förr, säger Lars Dahlström, som anlägger nya lekparker för kommunens räkning.

Stigsundsparkens lekplats är exemplarisk på flera sätt. Höjden på och avståndet mellan lekredskapen är helt och hållet anpassade utifrån de rätta säkerhetsmåtten. För naturligtvis handlar EU-normer mer än om sandens beskaffenhet. Lars Dahlström visar upp en tjock bok som innehåller tusentals enskilda punkter. Förutom lekredskapens höjd gäller det också att exakt veta vilka mått som gäller för rep, nät och andra tillbehör. Inte ens en gunghäst får se ut hur som helst.

Det låter som om det är svårt att hålla reda på allt, men Lars Dahlström är full av tillförsikt.

– Tillverkarna anpassar sig, så de nya grejorna har rätt mått när de kommer till lekplatserna.

Han tycker att de nya strikta reglerna är bra. Säkerheten blir bättre jämfört med tidigare, då regler visserligen också fanns, men inte alltid efterföljdes fullt så noga. Han pekar på nätet som hänger horisontellt, högst upp på Stigsundsparkens klätterställning.

– Huvudmåttet måste vara så stort att huvudet kommer igenom ordentligt. Det har ju hänt olyckor i nät. Barn som glömt att ta av sig cykelhjälmen har fastnat och hängt sig och avlidit.

I Boulognerskogen finns också en lekplats som anlagts efter konstens alla EU-regler. Två pappor till varsin lekande ett-åring förhåller sig positivt när de får höra om de nya normerna.

Henrik Calander jämför med sin egen arbetsplats och alla säkerhetsföreskrifter där, som självklart anses viktiga att följa.

– Det är ju samma här. Lekplatsen är barnens arbetsplats.

Mer läsning

Annons