Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Europeiskt samarbete på dagisnivå

/
  • TREDUBBELT. En bok på polska, brittiska läraren Tara Bird och Guldsmedens Smilla Hellström fixade till ett kulturutbyte under gårdagen.
  • NÖJDA. Här diskuterar Jenny Mackie och Louise Duffin från Bridgewater med Marita Alneberg vid Guldsmedens förskola i Valbo. De är mycket nöjda med EU-projektet Comenius som avslutas i juli.

En lärare från Bridgewater läser en polsk barnbok för Valbotjejen Smilla Hellström, två år. Det är ett exempel på hur man jobbar inom EU-projektet Comenius.

Annons

Det kan låta som en valkampanj inför Europaparlamentsvalet. Men så är inte fallet, EU-projektet där förskolor från Czestochowa i Polen, Bridgewater i Storbritannien och Guldsmeden i Valbo startades redan hösten 2007.

– Vi är en av få förskolor i Sverige som är med, säger förskolelärare Marita Alneberg.

Lärarna har under åren, besökt varandra och delat erfarenheter om hur man bland annat jobbar med utomhuspedagogik, hälsa och känslor. Barnen har sett varandra på skype, en kommunikationskanal på internet med IP-telefoni.

– Vi har träffats på internet vid luciafirandet och påsk. Vi sjöng Bjällerklang tillsammans på engelska och man blev lite rörd, säger Marita Alneberg.

De har även visat varandra hur man lagar semlor och polska pannkakor.

– Barnen vet mer om Polen och Storbrittanien, de kan lära sig andra språk tidigare och visar förståelse för varandras olikheter, säger rektor Agneta Lindbergh.

I går firades samarbetet med en utställning.

– Vi njuter av att vara här. Det vi lär oss mer konkret är till exempel hur man kan förvara barnens kläder och att ta av skorna när man går in på dagis, säger Jenny Mackie från Birdgewater.

Mer läsning

Annons