Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eva Timerdal ville hamer tid med patienterna

/
  • vågade. Eva Timerdal är glad att hon tog steget och startade eget. Men konstaterar samtidigt att det inte har varit helt lätt. När hon blev egen tappade hon kontakten med många gamla kollegor. För att kompensera för det har hon gått med i nätverk för kvinnliga företagare.Foto: Håkan Selén

Barnmorskan Eva Timerdal startade eget för att kunna ägna mer tid åt patienterna.


Efter fem år kan hon konstatera att det lyckats – men det har inte alltid varit lätt.


– Tar man det här steget får man nog vara beredd på att bli lite ensam.

Annons

Eva Timerdal har i princip alltid vetat att hon ville ha en egen mottagning. Ändå tog det 20 år innan hon tog steget. Hon ville först skaffa sig så mycket erfarenhet som möjligt och har bland annat arbetat som landstings- och statsanställd med mödravård, förlossningsvård, ungdomsmottagning och studenthälsa.

Liksom för många av de företagare som Jaana Kurvinen intervjuat i sin avhandling var det att få arbeta på det sätt hon själv ville som lockade.

– Jag ville känna arbetstillfredsställelse och erbjuda vårdtjänster jag tror på. Där ingår tid och att kunna jobba med sin spetskompetens, exempelvis akupunktur och samtal.

Men hon mötte en hel del negativa attityder när hon valde att starta. ”Det kommer aldrig att gå” och ”Det finns inte utrymme för en privat barnmorska i Gävle” var två av de vanligaste kommentarerna.

– Jag tror att det är lite hotfullt när man bryter upp och startar eget. När jag hade min invigning här var det till exempel inte en enda barnmorska som kom hit.

Hon försökte också länge få ett vårdavtal med landstinget, men det gick inte.

– Från början var det många som var positiva och tyckte att det var en bra idé. Men när det väl gällde blev det inget ändå. Det märks också att många företrädare för landstinget är osäkra och inte riktigt vet hur de ska förhålla sig till oss som arbetar privat.

Samtidigt är hon noga med att påpeka att hon tycker att det mesta funkat bra. Efter fem år kan hon också konstatera att det som alla trodde inte skulle gå har gått. Hon har lyckats bygga upp en kundkrets i Gävle, även om hon fortfarande jobbar extra som konsult på mottagningar i Stockholm.

Hon hoppas också att fler sjuksköterskor ska följa efter och våga starta eget.

– Jag tror att det finns en marknad och ett behov av det. Sedan är det också ett bra sätt för kvinnor inom vård och omsorg att visa framfötterna och höja sin status.

Mer läsning

Annons