Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ewa ser till att du får rätt medicin

/
  • SER SPÅREN. Ewa Grönvall är legitimerad biomedicinsk analytiker på Gävle sjukhus. Hon är en av dem som bland annat testar ditt blod för att kunna se spår av sjukdomar.

Man kan kalla dem Gävle sjukhus doldisar, för de syns sällan ute i salarna.

Men deras jobb är betydande för att patienterna ska få rätt behandling.

På fredagen fick de en stund i rampljuset, då det var internationella biomedicinska analytikerdagen.

Annons

– Det är ett spännande yrke och man får vara med i vårdkedjans alla steg, samtidigt som det hela tiden utvecklas nya metoder, säger Ewa Grönvall, legitimerad biomedicinsk analytiker på Gävle sjukhus.

Jobbar med bakterier

En biomedicinsk analytiker jobbar bland annat med bakterier, virus och sporer. De kan ta reda på hur många olika sådana det finns på en kvadratcentimeter av ett tangentbord. Svaret är 33 miljoner.

Sådant testar man dock inte där Ewa jobbar, i sjukhuslaboratoriet på Gävle sjukhus.

En av hennes roller är att testa blod, urin och vävnader för att se om de innehåller bakterier, virus, svamp eller parasiter som kan orsaka sjukdomar.

– Vi analyserar alla typer av kroppsvätskor och vävnader. Proverna är viktiga för att läkarna ska kunna ställa rätt diagnos och ge rätt behandling, säger hon.

Omväxlande jobb

Det allra roligaste med jobbet är omväxlingen tycker hon, och berättar samtidigt att stora förändringar är på väg. Yrket är nämligen ett av dem som hotas av stora pensionsavgångar.

– Om några år kommer det vara brist på biomedicinska analytiker. Det har blivit ett bristyrke, säger hon.

Detta medför förstås stora möjligheter för dem som är intresserade av att jobba i laboratorium. Men man behöver inte jobba på sjukhus. Det finns jobb inom läkemedelsindustrin och vid olika forskningsinstitut, men de allra flesta jobbar inom sjukvården.

Tekniskt intresserad

– Vill man jobba inom vården utan att ha en vårdande roll passar det bra, men man måste vara tekniskt intresserad, säger Ewa och syftar på de avancerade instrument och datorer som används i jobbet för att göra analyser och mätningar.

Mer läsning

Annons