Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Experten: "Pojkarna riskerar allvarliga infektioner"

Det går inte att ”vaccinera” sig mot myggbett. Det slår Ann-Mari Svennerholm, professor i infektion och immunologi vid Göteborgs universitet, fast.

Annons

– Det var det dummaste jag hört, det fungerar inte alls, säger hon.

Ann-Mari Svennerholm är professor i infektion och immunologi vid institutionen för biomedicin vid Göteborgs universitet. Hon låter road när hon får höra talas om killarnas plan på att ”myggvaccinera” sig.

– Nej, genom att bli biten av myggor kan man inte bli immun. Jag vet inte var de fått det ifrån.

Hon tycker däremot att killarna ska låta bli att ge sig ut i skogen för att testa ”vaccinet”.

– Jag vill definitivt avråda från det, man riskerar att få ganska allvarliga infektioner. Det finns allvarliga sjukdomar som kan spridas genom myggen. Jag tror till och med att det kan spridas borrelia genom mygg nu. Det finns också en mer ovanlig sjukdom som heter harpest som sprids den vägen. Och nu är det ju mygginvasion i Sverige.

Inga-Britt Blindh, informatör på Samiskt informationscentrum, har inte heller hört talas om den gamla ”samiska” traditionen.

– Nej, men jag kan gott tänka mig att det är en myt som går. Det är så populärt att hänvisa till samerna, alla eventföretag ska ha samiska namn även om deras verksamhet inte alls är samisk. Att något har ett samiskt namn ska få folk att tro att det är äkta och genuint.

– Nej, det här är verkligen inget man ska ta på allvar. Det är ingenting som jag har hört talas om. Jag kan ju inte svära på att det inte är någon annan urbefolkning i något land som gör så, men det låter mer som en vardagsmyt.

Mer läsning

Annons