Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Experten: Sälj inte aktierna i panik

/

Oron på världens börser skapar oro bland många småsparare. Men Karin Henriksson, ordförande för Aktiespararna i Gävle-Sandviken, manar till lugn.

– Man ska absolut inte rusa iväg och paniksälja.

Annons

Har man ett långsiktigt sparande tycker hon inte att man behöver oroa sig alls i nuläget.

– Det är normalt att börsen går upp och ned. Det kommer att vara oroligt en tid men jag tror inte att det här blir så långvarigt, säger Karin Henriksson som förutom att hon är lokal ordförande i Aktiespararna även arbetar som finansiell rådgivare.

Se över ekonomin

Däremot tycker hon att det kan vara läge att se över sin ekonomi för att se om man verkligen har placerat sina pengar rätt.

– Det kan vara bra att prata med sin bank eller rådgivare och gå igenom sin situation för att se om man har rätt risknivå eller om man behöver ändra på något.

Unga kan ta mer risker

Tumregeln är att om man är ung och sparar långsiktigt så kan man ta högre risker, det vill säga ha en högre andel av sitt sparande i aktier och exempelvis placera på tillväxtmarknader. Är man äldre eller behöver ha tillgång till sina pengar snart bör man välja en större andel säkrare placeringar.

Vilka behöver vara oroliga?

– Om man har mycket riskaktier och vet att man behöver ha pengarna väldigt snart, exempelvis för att köpa bostad, då bör man nog dra öronen åt sig.

Men är det klokt att spara i aktier med tanke på osäkerheten på börsen?

– Om man är intresserad och tycker att det är roligt att följa utvecklingen och göra förändringar i sitt innehav. Har man inte tiden och lusten kan man köpa aktier på lång sikt för då spelar inte de här tillfälliga dipparna någon roll eller så får man fundera på om aktier kanske inte är den rätta sparformen.

Finns det några bra investeringar att göra nu?

– När börsen går ned finns det alltid möjligheter att göra goda affärer. Det kan vara köpläge om man har pengar.

Förändrar du ditt eget sparande nu?

– Nej, jag har placerat mina pengar i mitt boende och i aktier med lämplig risk så jag förändrar inget på grund av det här. Jag är inte orolig.

Mer läsning

Annons