Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Experthjälp till alla orkidéälskare

/
  • EXPERT. Blomsterlandet i Gävle har hyrt in orkidéexperten Arne Kastberg. Hans bästa tips för att lyckas är att ställa blomman ljust och att låta rötterna torka mellan vattningarna.

Nu finns chansen för alla orkidéälskare, att under några få dagar få experthjälp.

Blomsterlandet i Gävle har nämligen hyrt in en orkidéexpert.

– Jag har odlat Phalaenopsis i gamla bildäck, men då får jag ju vattna mer än om jag skulle ha planterat den i kruka, säger Arne Kastberg, orkidéexpert.

Annons

Den vackra Phalaenopsis, eller brudorkidé som den också heter, är den populäraste arten bland köpare i Sverige. Orkidéns gamla rykte om att vara svårodlad är förbi.

– Eftersom jag rester så mycket har jag nästan bara orkidéer hemma, det är inget annat som funkar, säger Arne Kastberg, som har nästan 5 000 orkidéer hemma i sitt växthus.

Till skillnad från de flesta växter, växer den på bark och inte i jord. Orkidén som tillhör den största familjeväxten på jorden, har över 25 000 arter. Och i Sverige, växer ett 50-tal vilda arter. Alla är fridlysta och har mycket svårt att överleva, både inomhus och i en vanlig trädgård.

Som tur är finns det laboratorium där nya och mer lättskötta arter odlas fram. Arter som tål ett liv på fönsterbrädan.

– Det tar två år innan en ny framodlad art är klar i laboratorium, säger Arne Kastberg.

Förr i tiden var det svårare att odla orkidéer hemma på fönsterbrädan. Plantorna som plockades direkt i sin naturliga miljö i Asien, fraktades till Europa. När de slutligen nådde fram, var de ofta halvdöda. Nu kan nästan vem som helst få en orkidé att både överleva och att blomma om.

Arnes bästa tips för att lyckas är att ställa blomman ljust och att låta rötterna torka mellan vattningarna. Blomman finns i nästan alla färger, utom två.

– Julröd och ”svenska flaggan blå”. Det finns för mycket lila toner i växten, så det går inte att odla fram, säger han.

Mer läsning

Annons