Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Explosion i centrala Oslo

/

(Uppdaterad 20.01) En kraftig explosion i Oslo har skadat flera personer allvarligt och förstört byggnader i regeringskvarteren. Sju personer har bekräftats döda.

Annons

Det är i hjärtat av Norges maktcentrum som det har smällt. Stortinget och alla viktiga departement ligger runt explosionsplatsen. Tv-bilderna innanför avspärrningarna visar en plats som liknar en krigszon, som i Beirut under de värsta tiderna.

Norska polisens insatschef bekräftar att explosionen i Oslos regeringskvarter var orsakad av en bomb, rapporter NTB. Polisen har bekräftat att sju personer dödats.

Regeringen följer utvecklingen i Oslo, enligt Sebastian Carlsson, pressekreterare hos statsminister Fredrik Reinfeldt (M). I övrigt vill han inte säga hur regeringen hanterar situationen i Sverige just nu.
– De interna rutinerna i sådana här lägen kommenterar vi inte, säger han till TT.
Sebastian Carlsson vill inte säga om man vidtagit några säkerhetsåtgärder från svenskt regeringshåll. Han vill inte heller säga om något av de svenska statsråden befinner sig i Oslo.

Ungefär samtidigt utbröt skottlossning på ön Utöya där Arbeidernes Ungdomsfylking (AUF) höll sommarläger.
– Det finns grund att tro att det finns ett samband mellan händelserna. Det finns vittnesmål som styrker det, sade rikspolitimästaren Sveinung Sponheim vid en presskonferens från polishuset i Oslo på fredagskvällen.

– Vi har fortfarande inte kontroll över situationen, lade han till.
Explosionen resulterade i hittills sju döda, två svårt skadade och 14 lättare skadade. Därtill kommer offren på Utöya där fem till tio personer befaras döda i skottlossningen.
Polisen har höjt beredskapen på Oslos flygplats Gardemoen.

(TT)

Mer läsning

Annons