Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Få bötfällda för nedskräpning

I snart ett halvår har polisen kunnat bötfälla de som skräpar ner på gator och torg. Hittills har bara 56 personer anmälts i hela Gävleborg.

Annons

10 juli trädde en ny lag i miljöbalken i kraft som säger att den som skräpar ner på offentlig plats kan tvingas betala böter på 800 kronor direkt på platsen. Det blir en så kallad ordningsbot för nedskräpningsförseelse.

Men hittills har inte polisen i Gävleborg använt sig av det nya lagrummet i så väldigt stor omfattning. Från i somras fram till i går finns 56 ärenden för hela länet i polisens register. Siffran för Gävle var åtta rapporterade brott och för Sandviken fyra.

Som nedskräpningsförseelse räknas att kasta exempelvis tomflaskor, snabbmatsförpackningar, engångsgrillar eller cigarettpaket på offentlig plats.

Vid nedskräpningsbrott med en större mängd skräp eller miljöfarligt avfall som tändvätska, färg eller andra kemikalier gäller fortfarande de gamla reglerna i miljöbalken. De kan leda till en dom på allt från böter upp till fängelse i ett år.

Mer läsning

Annons