Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Få flickor är vaccinerade mot livmoderhalscancer

Det finns vaccin mot livmoderhalscancer, en sjukdom som kräver 150 liv varje år. Men bara knappt fyra procent av flickorna i Gävleborg är helt vaccinerade.
– Fler och fler vaccinerar sig. Vi har märkt en markant ökning sedan augusti i år, säger Misgena Bekuretsion, gynekolog på Läkarhuset i Gävle.

Annons

Den 72-åriga forskaren Harald zur Hausen får årets Nobelpris i medicin för upptäckten av att det humana papillomaviruset orsakar livmoderhalscancer. En upptäckt som i sin tur har gjort det möjligt att ta fram ett vaccin mot sjukdomen. Men i Sverige är fortfarande få flickor vaccinerade och Gävleborg är ett av de landsting med minsta antal vaccinerade flickor i hela landet.

– Det är ganska nytt. Vaccinet har bara funnits i ungefär två år och i dagsläget är det ganska dyrt. Tre sprutor kostar 3 600 kronor men om man får det på recept kostar det 1 800 kronor för flickor under 18 år, säger Bo Claesson, överläkare på kvinnokliniken vid Gävle sjukhus och handläggare med ansvar för läkemedelsfrågor på Sveriges kommuner och landsting (SKL).

I Gävle utförs alla dessa vaccinationer på Läkarhuset. För att vaccinet ska ha någon förebyggande effekt ska det helst ges innan flickan haft samlag.

– De flesta som kommer hit är mellan 13 och 17 år, säger gynekolog Misgena Bekuretsion.

I Sverige finns ännu inget beslut om allmän vaccination. Socialstyrelsen beräknas komma med ett beslut efter nyår.

– Vi vet inte hur länge vaccinet skyddar eftersom det är så pass nytt. Det kan vara livslångt eller behöva förnyas efter tio år, säger Bo Claesson.

Om HPV-vaccinerna, Gardasil och Cervarix, ska bli allmän vaccination kommer det att höja de totala kostnaderna för vaccinationsprogrammet med ungefär 200 miljoner kronor per år. SKL är mycket tydliga med sin ståndpunkt att staten ska betala.

Mer läsning

Annons