Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Få studieplatser upprör studenter

/
  • letar praktikplatser. ”Vi antog aldrig att söktrycket skulle bli såhär högt. Vi var inte helt beredda”, säger utbildningsledare Stefan Sjöberg till höger. Nu blir det en lottningsprocess som avgör vilka studenter som får de eftertraktade studieplatserna.

Högskolan i Gävle kan inte ordna fler praktikplatser. Det är orsaken till att många av studenterna på det sociala omsorgsprogrammet som vill komplettera till en socionomexamen står utan studieplats i höst.
– Kritiken är till viss del befogad. Vi borde haft bättre framförhållning när det gäller information om utbildningen, säger studierektor Tomas Boman vid ämnesgruppen för socialt arbete vid Högskolan i Gävle.
Nu ska urvalet av studenter ske via lottning.

Annons

Det är hårt tryck på socionomutbildningen vid Högskolan i Gävle. Kritik har framförts från studenter på det sociala omsorgsprogrammet som vid intagning 2006 fick veta att programmet skulle upphöra och ersättas med socionomprogrammet. Då sades det, enligt studenterna, att alla på omsorgsprogrammet skulle få möjligheten att komplettera sin utbildning med en socionomexamen.

– Vi har aldrig pratat om platsgaranti. Däremot borde vi varit tydligare med vad som gällde och vi beklagar att vi inte hunnit med det, säger Tomas Boman.

Det finns bara 15 platser på den allmänna inriktningen, där det ingår ett halvårs praktik. Men på inriktningen mot funktionshindrade och äldre finns det möjlighet att ta in fler.

– Vi antog aldrig att söktrycket skulle bli såhär högt. Vi var inte helt beredda, säger utbildningsledare Stefan Sjöberg.

Hur många som blir utan studieplats i höst vet man först efter 15 april då ansökningstiden går ut. De som började hösten 2006 får komplettera fram till den 18 juni. Problemet är att institutionen har svårt att ordna praktikplatser till de studerande och därför inte kan ta in fler.

– Man kan inte göra på det sättet. En praktikplats måste gå via rätt kanal och i det här fallet är det vi, säger Tomas Boman.

– Börja med och söka jobb och återkomma när vi kör ytterligare en omgång.

Urvalet bland de sökande studenterna sker via en lottningsprocess.

– Anledning till att platserna lottas ut var att vi hade två alternativ. Det ena att urvalet skulle ske på flest högskolepoäng och det andra var ett maskinellt urval. Det var med hänsyn till de som börjat hösten 2006 och kanske inte hunnit studera lika mycket före eller efter utbildningen som vi valde lottning.

Annons