Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Få vågar tycka till om ny ledare

/
  • Raimo Pärssinen, riksdagsledamot, vill ha Stefan Löfven som ledare för Socialdemokraterna.

Raimo Pärssinen vill se Stefan Löfven som S-ledare.

Han är en av få lokala socialdemokrater som öppet tar ställning.

– Stefan har en förmåga att leda ordentligt, säger han.

Annons

Få socialdemokrater vill spekulera i namn eller öppet stödja någon kandidat till partiledarposten. Men riksdagsledamoten Raimo Pärssinen från Gävle är tydlig med att han på lång sikt gärna ser IF Metalls ordförande Stefan Löfven som partiledare.

Drömscenariot – enligt honom – skulle vara att Tomas Eneroth leder partiet till partikongressen i april nästa år, där Stefan Löfven sedan väljs.

Eftersom få lokala socialdemokrater vill lyfta fram egna namnförslag har Arbetarbladet tagit fram en lista på 14 namn som nämnts i partiledardiskussionerna i medierna den senaste tiden.

Av dessa fick sedan lokala socialdemokrater välja ut tre – eller komma med egna förslag.

Ellinor Eriksson, förbundssekreterare för SSU, säger att SSU inte har några kandidater som man lyfter fram eller stödjer. Men hon vet vad hon själv vill ha.

– Jag vill gärna se någon som inte har den klassiska profilen som vi har haft innan på partiledare. Gärna någon som är lite yngre, som är kvinna och gärna någon med SSU-bakgrund.

Åke Söderman, ordförande för S i Sandviken, ogillar lösningen att en partiledare ska utses på en vecka och tycker därför att det är svårt att prata namn i det här läget.

– Om vi fick god tid på oss så kanske det skulle vara en helt annan person.

Både han och de övriga socialdemokraterna Arbetarbladet har pratat med vill se en tillförordnad partiordförande fram till kongressen, där sedan personen som ska leda partiet till val väljs.

Ingen utesluter heller att det kan bli samma person.

I går kväll fick de sin önskan uppfylld, när Carin Jämtin meddelade att det blir partistyrelsen som tar beslutet om ny partiledare. Sedan blir det val i vanlig ordning vid kongressen i april 2013.

Mer läsning

Annons