Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Få Valbobor vill prata om främlingsfientlighet

/
  • SVÅRPRATAT. Få vill tala öppet om främlingsfientlighet när Arbetarbladet besöker Valbo. Vissa uttrycker att de är rädda för att ”få igen det”, andra vill exempelvis inte bli av med kunder.
  • ”Det är nog inte lätt att vara invandrare i Valbo”, säger Björn Sjunning, lantbrukare och företagare, Valbo. Han tror att det ser lika ut i hela landet, och att Sverigedemokraterna kommer in i riksdagen vid nästa val om utvecklingen fortsätter i samma riktning som nu.
  • På väggar och lyktstolpar kring Valbo centrum sitter affischer och lappar med högerextrema budskap.
  • Fastighetsskötarna på Gavlegårdarna tror inte att flaggorna provocerar någon. ”Det är bara på skoj. Båtarna i skärgården har ju också svenska flaggor och piratflaggor. I fram har vi en koskälla och vid jul har vi en tomte också. Det är mest för att roa dagisbarnen i området”, säger fastighetsskötaren Sonny Schröder.
  • Familjen Wawrzyniak från Polen har inte stött på främlingsfientlighet själva och trivs i Valbo, men Miroslaw oroas över bråket på Sofiedalsskolan eftersom dottern Julia börjar där nästa år.

Inte många vill prata öppet om främlingsfientlighet. Men få tror att Valbo har större problem än andra ställen.

Följ med Arbetarbladet på besök i orten där alla på ett eller annat sätt tycks ha berörts av bråket på Sofiedalsskolan.

Annons

– Många av mina kunder säger att de inte vill ha invandrare här. ”Ut med packet” kan man få höra.

Företagaren sitter vid ett plastbord i höstsolen i Valbo och eftermiddagsfikar. Hon vill inte vara med på bild eller ha med sitt namn i tidningen. Det skulle göra att hon förlorade kunder, resonerar hon.

Bråk uppstod på Sofiedalsskolan för ett par veckor sedan, då fyra tjejer med utländsk bakgrund från Stenebergsskolan, kom för att äta i matsalen under sin praktikvecka. De fick ta emot rasistiska glåpord, och svarade med att slå en kvinnlig elev som bar en blågul tröja.

Dagen efter samlades fler elever, som bland annat sjöng nationalsången, varefter rektorn beslutade att tjejerna fick äta någon annanstans eftersom säkerheten inte kunde garanteras.

– Jag tror att anledningen till bråket är att föräldrarna här har fört över sina egna rasistiska åsikter till barnen, fortsätter företagaren.

Kanske kan det ha att göra med att området är ganska segregerat. Det finns få höghus och flerfamiljshus, och få invandrare, funderar hon.

Valbo, som var en egen kommun fram till sammanslagningen 1971, har en gammal historia. I jordbrukslandskapet finns lämningar från järnåldern. Vid slutet av 60-talet uppfördes Valbo köpcentrum, och under 70- och 80-talen byggdes många nya bostadsområden, med främst småhus, längs rullstensåsen som följer Gavleån.

Utanför Valbo PRO träffar jag och fotografen en äldre man som gärna stannar och sätter sig på sin rullator för att prata om främlingsfientlighet apropå Sofiedalsbråket. Men figurera i tidningen vill han inte. Skyltar man med sina åsikter får man igen det, tror han.

Han har lagt märke till uppklistrade lappar med nazistisk propaganda över hela Valbo. Med tanke på andra världskriget anser han att ungdomen är ute på farliga vägar.

– Det kryper under skinnet på oss. Det är som smuts under naglarna alltihop, säger den äldre mannen.

Men han tror inte Valbo är något undantag. Tyvärr ser det nog likadant ut överallt, menar han.

Erika Johannesson, 33, kommer gående längs Bäckvägen. Efter vad Erika har hört är hela skolbråket överreklamerat. Hon upprörs över att skolan skickat ut mail om att eleverna inte ska bära Sverigesymboler.

– Får man inte gå som man vill borde man ju införa skoluniform.

Hon berättar om ungdomsgäng från södra sidan av Valbovägen, som möts och gör upp mot gäng från norra sidan. Men, fortsätter hon, det är inte så farligt och har ju ingenting med nationalitet att göra. Erika Johannesson menar att hon aldrig märkt av någon främlingsfientlighet här, trots att hon bott i Valbo i hela sitt liv.

Vi vandrar vidare i vår ovetenskapliga undersökning om vad människor i Valbo tänker kring det uppmärksammade bråket, som ställer frågor om rasism och främlingsfientlighet. Självklart måste man vara medveten om att några timmar spenderade i enstaka kvarter inte kan säga allt om den samlade uppfattningen på en ort. Det är bara ett litet stickprov.

Nästa Valbobo möter vi på parkeringen utanför Tempo. Hon är en 85-årig kvinna med rullator och 50-talssolglasögon. Namn och bild - nej, men hon vill bidra med sitt uttalande.

– Bråk har vi fått sedan vi fått utlänningar hit. Jag har bott här sedan -44, och det kommer mer och mer köpcentrum. De bygger och bygger.

 

Men har köpcentrumen med utlänningarna att göra?

 – Nej. Men det är invandrarna som ska ha jobb först och främst. Det är så synd om dem så. Men våra egna ungdomar, de får inga jobb.

Mer har hon inte att tillägga innan hon försvinner in i mataffären.

Beklämmande

Två män står lite längre bort och diskuterar regeringen. En av dem, Björn Sjunning, är den första som vill ställa upp på att fotograferas. Han är lantbrukare och företagare på Åby Gård, och har förekommit i media vid flera tidigare tillfällen. Han var själv en av de första sjundeklassarna som gick på Sofiedalsskolan, 1961, och han anser att skolbråket är beklämmande.

– I Valbo nu för tiden finns det knark och skit som inte fanns förr. Det är mycket elände. Jag tror det beror på det här prylsamhället, och att barnen växer upp utan trygghet, säger Björn Sjunning.

Förändringen i det allmänna levnadssättet tror han är orsaken till dagens problem. Att invandringen samtidigt ökat kanske gör att folk ”felkopplar”, och tänker att problemen beror på invandringen, funderar han.

Flagga med dödskalle

Utanför Gavlegårdarnas kontor står en av de små eldrivna förvaltarbilarna. Den pryds av en svensk flagga och en flagga med en dödskalle på. Vi frågar fastighetsförvaltarna Olle Borgqvist och Sonny Schröder, som har bilen, vad som menas med flaggorna.

– Det är bara på skoj. Det är inga som retar sig på våra flaggor, och vi har dem inte för att vi har rasistiska åsikter eller något sådant, säger Sonny Schröder.

De har hittat flaggorna i ett soprum, och satte dem på bilen mest för att roa dagisungarna i kvarteren, menar de. Till och med Gavlegårdarnas VD har skrattar och tyckt att bilen var rolig.

 

Ni tror inte att någon kan missuppfatta flaggorna?

 – Nej, alla känner oss. De vet att vi inte menar något med det, säger Olle Borgqvist.

Utbilda barnen

De berättar om alla lappar med rasistiska budskap som de fått riva ner från väggar ute i bostadsområdena, och tycker att rasism är ett problem.

– De borde utbilda ungarna i sådana här saker. Det finns ju svenskar som är minst lika stora idioter som vissa invandrare, det vet väl vi som åker omkring härute, konstaterar Sonny Schröder.

Till sist tar vi en sväng ner förbi den plats där orsaken till de uppblossade frågorna utspelade sig – Sofiedalsskolan.

I ett av grannhusen bor Miroslaw och Elisabetha Wawrzyniak med dottern Julia. Familjen kommer ursprungligen från Polen, och bodde i Gästrike-Hammarby innan de flyttade hit för 1,5 år sedan.

– Vi blir oroade över bråket på skolan, eftersom vår dotter Julia börjar där nästa år, säger Miroslaw Wawrzyniak.

Men själva har de aldrig mött främlingsfientlighet i Valbo.

– Nej, aldrig. Vi trivs jättebra här.

Mer läsning

Annons