Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Facken kritiserar chefstillsättning

Elisabet Jonsson blir ny chef för Samhällsbyggnad Gävle, sammanslagningen av tekniska kontoret och Bygg & Miljö. Men facken är kritiska till hur tillsättningen gått till.

Annons

Vid årsskiftet slås tekniska kontoret och Bygg & Miljö ihop och blir en enda förvaltning, Samhällsbyggnad Gävle. De flesta av de nuvarande chefsposterna blir kvar i den nya organisationen, men en ny förvaltningschef ska rekryteras.

Tjänsten utannonserades 29 oktober och rekryteringsföretaget Manpower lyckades vaska fram två sökande: Hans-Olof Åström, tf chef för tekniska kontoret och Elisabet Jonsson, chef för Bygg & Miljö. Vid ett samverkansmöte förra veckan fick facken beskedet att arbetsgivaren förordar Elisabet Jonsson.

– Bägge uppfyllde vår kravprofil och är väldigt kompetenta. De är i dag chefer för stora kvalificerade enheter och sköter det på ett utmärkt sätt, säger kommundirektör Göran Arnell.

Från fackligt håll har man inga synpunkter på personerna, men tycker att det är konstigt att det bara fanns två sökande till en så hög tjänst i en så pass stor kommun som Gävle.

– Vi tycker att man borde ha ansträngt sig för att hitta fler kvalificerade sökande. Två stycken som redan sitter här ger inte ett tillräckligt stort utbud, säger Claes-Göran Nilsson, ombud för Naturvetarna och Akademikeralliansen.

– Det hade naturligtvis varit roligare med fler externa sökande, men vi fick inte fram några sådana. Jag tror att det kan bero på att många andra kommuner också söker folk till liknande tjänster, säger Göran Arnell.

Om fackförbunden inte är nöjda med hur rekryteringsprocessen har gått till har de möjlighet att begära en förhandling om tillsättningen. De har på sig till i går att bestämma om de ville göra det.

– Vi anser att det inte gagnar oss på något sätt att gå vidare med det. Men vi har sett till att våra synpunkter finns med i protokollet för att markera att vi inte tycker att det fungerade bra och hoppas att det ska fungera bättre i framtiden, säger Claes-Göran Nilsson.

Mer läsning

Annons