Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Facken kritiska till budgeten

Facken riktar stark kritik mot kommunens budget inför nästa år.

De tycker att det satsas för lite pengar på framför allt skola, soci­al­tjänst och omvårdnad.

– Det tycker jag också, men vi måste göra budget med de pengar vi har, säger Carina Blank (S).

Annons

Den rödgröna majoritetens budgetförslag klubbades i går igenom i kommunstyrelsen och ska nu till kommunfullmäktige i december för slutgiltigt beslut. Mycket i budgeten följer de mål och ramar som lades fram i somras, som bland annat innehöll pengar till barn- och ungdomsnämnden för att öka kvaliteten i förskolan och mer resurser till socialnämnden för att klara förväntat ökade kostnader för försörjningsstöd.

Men det finansiella världsläget har förvärrats sedan i somras och prognoserna över skatteintäkterna väntas vika. Därför har de generella budgetramarna justerats ned något.

Nu har de förväntade besparingarna fått facken att reagera. Flera av de fackförbund som företräder de anställda i kommunen har efter ett möte i en facklig samverkansgrupp ställt sig bakom en reservation mot majoritetens budgetförslag.

– Vi har redan en tajt organisation inom gymnasieskolan, skolan och förskolan. Att lägga besparingskrav då är inte bra, säger Stefan Thunström, huvudskyddsombud på Lärarförbundet.

Facken tycker bland annat att för lite pengar avsätts för löneökningar, att inte tillräckligt mycket är avsatt till försörjningsstöd och att förväntade personalneddragningar inom omvårdnadsförvaltningen påverkar arbetsmiljön och möjligheten att rekrytera ny personal negativt.

Carina Blank håller med om att det ekonomiska utrymmet borde vara större, men ser ingen möjlighet att utöka ramarna för exempelvis omvårdnadsnämnden.

– Med minskade skatteintäkter går det inte bara att flytta över pengar. I ett sammanhang av över en miljard som deras totala budget är på så är inte femtio miljoner kronor som de måste spara så mycket, säger hon.

Även hon tror att socialnämndens pengar inte kommer att räcka till nästa år.

– Men de får inte minskade kostnader för att man lägger mer pengar dit. Men försörjningsstöd är inget opåverkbart och vi vill fokusera på att fler måste få hjälp att komma ur det.

Mer läsning

Annons