Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fallna träd och elavbrott

/
  • översvämning. Nattens oväder orsakade översvämningar på flera håll runt om i Gävle. Värst drabbad var Korsnäsvägen.

Blåst, snö och regn orsakade översvämningar och en del fallna träd i Gävle under natten till fredagen.
SMHI varnar nu för halka och 5–10 centimeter blötsnö i Gävleborg under natten till lördagen.

Annons

I natt drog ett rejält oväder in över Sverige och det var framför allt landets södra och östra delar som drabbades. I Sandviken föll snön hela natten och plogbilarna fick rycka ut. Vid Resecentrum rådde visst tumult när en av plogbilarna välte och la sig rakt över spåren mitt i morgonrusningen. Men incidenten orsakade inga stora förseningar i tågtrafiken.

På morgonen hade varken polis eller räddningstjänst heller fått in några rapporter om trafikolyckor. Men i Gävle hade Markbyggarna, som ansvarar för drift och underhåll av Gävles gator, fullt upp på fredagsförmiddagen.

– En hel del träd har ramlat och det är mycket översvämningar. Vi fick ringa in folk under natten för att ta bort träd och salta vägarna, säger arbetsledaren Jan Ahlander.

Bland annat vid SOS-kiosken, på Eskön, i Bomhus och i Hagaström hade träd fått ge vika för den hårda blåsten. Det orsakade även strömavbrott på flera ställen.

På grund av en del löv som man ännu inte hunnit få bort från gatorna blev det översvämningar i flera gatbrunnar. Värst var det på Korsnäsvägen och Staketgatan.

– Löven rinner med vattnet och samlas i brunnarna så att det blir stopp, säger Jan Ahlander.

I Valbo och Sätra hade man plogat lite, men den mesta snön hann smälta bort. Fredagen ägnas åt att förbereda fordonen inför natten då det väntas halka på vägarna.

SMHI har utfärdat en klass 1-varning i Gävleborgs län för isbeläggning och 5-10 centimeter blötsnö under natten till lördagen.

Mer läsning

Annons