Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falsk polisanmälan blev dyr

Att beskylla någon för ett falskt rån kan bli en dyr historia.
I går dömdes en 20-årig Gävlebo till totalt 4000 kronor i dagsböter för falsk tillvitelse.

Annons

I november förra året var den 20-årige mannen ute på en nattklubb i Gävle. Efter ett tag blev han utslängd och fick då inte med sig jackan som han lämnat in i garderoben. Han upptäckte också att plånboken och mobilen saknades.

När 20-åringen nekades att hämta sina saker beslutade han helt enkelt att ringa polisen och anmäla ett påhittat rån. På det sättet tänkte han att han skulle få uppmärksamhet och få tillbaka sina saker.

Han pekade dessutom ut en av de tre gärningsmännen som han påstod hade rånat honom.

Polisen kom snabbt till platsen och 20-åringen lyckades med det han avsett. Då berättade han att rånet bara var ett påhitt.

Vid det laget hade polisen redan skickat ut patruller som letade efter den utpekade rånaren. Enligt 20-åringen hade han inte räknat med att polisen skulle göra det så snabbt och han hade inte heller tänkt sig att den utpekade personen skulle råka illa ut. "I sitt ungdomliga oförstånd tänkte han bara att polisen snabbt skulle komma till nattklubben och då skulle allt reda ut sig", skriver tingsrätten i domen.

Gävle tingrätt konstaterar att det handlar om ett allvarligt brott, men lägger ett antal mildrande omständigheter i vågskålen och bedömer det slutligen som ringa.

Mer läsning

Annons