Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falska kiropraktorer i Gävle anmäls till KO

Två kiropraktikmottagningar i Gävle har anmälts för brott mot marknadsföringslagen.

Mottagningarna påstås erbjuda kiropraktik trots att ingen legitimerad kiropraktor arbetar där.

– Det här ett hot mot patientsäkerheten, säger Cecilia Bergström på Legitimerade kiropraktorers riksförbund, LKR.

Annons

Sedan tre år är kiropraktor en skyddad yrkestitel. Det innebär att bara de som är legitimerade kiropraktorer får kalla sig det.

Men fortfarande finns det många andra som använder sig av begreppet.

Och nu har Legitimerade kiropraktorers riksförbund; LKR, tröttnat och anmält de falska kiropraktorerna till Konsumentombudsmannen.

LKR anser att de brutit mot marknadsföringslagen genom att påstå att de är kiropraktorer eller att de erbjuder kiropraktik trots att de inte är legitimerade. Detta har de gjort antingen i annonser, på egna hemsidor eller på Gula sidorna och andra nummerupplysningssajter på nätet.

För patienternas säkerhet

Totalt i hela landet handlar det om ett 80-tal företag som nu anmälts. Två av dem finns i Gävle.

– Vi gör det här för patienternas säkerhet. De tror att de går till en kiropraktor men i själva verket kan de gå till någon som saknar utbildning, säger Cecilia Bergström på LKR.

För att man ska få kalla sig kiropraktor krävs att man har minst fem års utbildning och ett års praktik. Men det finns, enligt LKR, personer som kallar sig kiropraktorer efter att ha gått en eller två helgkurser.

– Det är självklart stor skillnad på om man utbildats i fem år eller i 20 timmar, säger Cecilia Bergström.

En av de anmälda företagarna i Gävle är helt oförstående inför anmälan. Han säger att han aldrig utger sig för att vara legitimerad kiropraktor.

– Jag har gått utbildningen som då var fyra år men jag tog inte ut legitimationen. Jag kallar mig heller inte kiropraktor utan fysioterapeut.

Men i telefonkatalogen står han under rubriken ”legitimerade kiropraktorer” och han medger att han utför vissa kiropraktiska behandlingar.

– Det ingår normalt när man behandlar vissa idrottsskador, säger han.

Kan riskera böter

Konsumentverket ska nu titta på anmälningarna och se om de anmälda klinikerna kan ha brutit mot marknadsföringslagen. I så fall kan de förbjudas att använda viss marknadsföring eller vissa formuleringar. De kan också riskera böter.

Mer läsning

Annons