Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Familjen Jansson drabbad av chockhöjningen

/
  • Familjen Jansson på Tuvstarrvägen i Sätra är några av alla tomträttsägare som drabbas av kommunens planerade höjningar av friköpspriser och hyror.

Pär och Pia Jansson i Sätra är några av alla tomträttsägare som nu protesterar mot kommunens planerade höjningar av friköpspriserna.

– Det är absurt att höja så mycket för en tomt som ingen annan vill ha än vi, säger Pär Jansson.

Annons

Arbetarbladet har tidigare berättat om förslaget till kraftigt höjda friköpspriser, i snitt 46 procent, för tomträtter i Gävle kommun. Beslutet fattas i kommunstyrelsen nästa vecka och de höjda årliga tomthyrorna är redan beslutade i tekniska nämnden.

I tisdags ordnade Villaägarnas Riksförbund ett möte med anledning av båda höjningarna och cirka 200 tomträttsinnehavare deltog. Pär och Pia Jansson var två av dem.

– Det är tack vare villaföreningen och att vi läste det i tidningen som vi har reagerat. Jag tror att många inte är medvetna om vad det här innebär, säger Pia Jansson.

Paret köpte sitt hus på Tuvstarrvägen i Sätra för tre år sedan. Tomträttsavtalet som gäller fram till 2012 har de tagit över från den tidigare ägaren och den årliga avgiften ligger på 7 300 kronor. Enligt beräkningar som Villaägarnas Riksförbund har hjälpt paret att ta fram innebär kommunens nya regler att familjens nya hyra från 2012 skulle bli 11 375 kronor, alltså en höjning med över 4 000 kronor jämfört med i dag.

Dagens friköpspris ligger på 229 000 kronor, men 2012 skulle det ligga på 350 000, om politikerna i kommunstyrelsen säger ja på tisdag.

Gävle har en egen beräkningsmetod och därför har Villaägarnas Riksförbund jämfört vad familjen skulle betala om deras tomt låg i andra kommuner.

I Göteborg skulle familjens hyra bli 4 074 kronor om året och friköpspriset 252 200 kronor. I Malmö skulle friköpspriset bli det samma som i Göteborg, men hyran 7 566 kronor. I Västerås skulle hyran bli 9 457 kronor och friköpspriset 161 850 kronor.

– Västerås nivåer tycker jag är ganska rimliga, men Gävles nivåer är absurda om man jämför. Vi kan glömma att renovera taket och badrummet som vi hade tänkt. Man vet ju inte heller hur mycket det höjs i framtiden, säger Pär Jansson.

I villaföreningen i Sätra finns 135 hus, varav den absoluta majoriteten står på kommunala tomträtter.

– I helgen ska vi gå runt med protestlistor här i området. Sedan lämnar vi in dem till kommunen senast på tisdag morgon. Vi hoppas att politikerna tänker om och fryser priserna på dagens nivåer, säger Pia Jansson.

Mer läsning

Annons