Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Familjer ska lösa läkarbristen

Var tredje specialist- läkare i Gävleborg väntas gå i pension de kommande tio åren.

Och för att lösa läkarbristen provar landstinget nya grepp.

I stället för att bara locka hit läkare ska man nu satsa på hela familjen och hjälpa till med allt från att hitta boende, skolor, jobb och fritidsaktiviteter.

Annons

Att Gävleborg har brist på läkare är ett välkänt problem. Landstinget har vänt sig till utlandet för att hitta läkare och lockar med höga löner och bonusar för de som kommer hit för att jobba.

Ändå kvarstår problemet och det riskerar snart att förvärras. De kommande åren kommer nämligen drygt var tredje specialistläkare att nå pensionsåldern 65 år.

För att vända utvecklingen försöker landstinget nu ta reda på varför läkarna inte trivs här. Man har intervjuat läkare som har slutat och även läkare som jobbar kvar för att ta reda på vad som fungerar bra och vad som är dåligt för att se vad man kan göra för att få dem att gilla landstinget bättre.

– Vi vill behålla personalen, det är det viktigaste. Vi vill att man ska trivas och stanna hos oss annars är alla andra rekryteringsinsatser förgäves, säger landstingets personaldirektör Karin Rystedt.

Hård arbetsbelastning, minskat inflytande och tidskrävande administration är några av de brister som läkarna lyfter upp. Problem som landstinget nu tagit fram en handlingsplan för att rätta till.

Dessutom ska man bli bättre på att ta hand om de som faktiskt kommer hit. Inte bara läkaren utan hela familjen. Tanken är att om familjen flyttar hit, rotar sig och trivs är det större chans att läkaren blir kvar.

Det kan handla om att hjälpa till med att hitta boende, dagis, skolor och fritidsaktiviteter och inte minst att hitta jobb för en eventuell partner som följer med.

– Ska man dra upp rötterna och flytta till en ny region måste det funka för alla i familjen.

– Vi kan inte skapa jobb hos oss men vi har kontakter med företag och kommuner och det ligger i allas intresse att vi hjälps åt och ser vilka möjligheter som finns, säger Karin Rystedt.

Mer läsning

Annons