Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fängelse för att ha släpat man under bil

I februari blev en 56-årig man påkörd i Kungsgården.

Han fastnade och släpades med under bilen – men den 29-årige föraren och hans passagerare var så berusade att de inte märkte någonting.

I går dömdes de båda till fängelse.

Annons

Den 26 februari hade de två 29-åriga männen suttit hemma och sett på fotboll. Vid niotiden på kvällen beslutade de sig för att köra till en restaurang. Mannen som satte sig bakom ratten hade då druckit sju öl och två glas vin och även passageraren var rejält berusad.

På vägen kom passageraren på att han glömt några saker och de vände om. När de nästan var framme vid lägenheten tyckte föraren att han såg något på vägen och att det "guppade till". Men passageraren trodde att det bara var vägen som var guppig.

Inte förrän de hade parkerat bilen ett 20-tal meter längre fram, gått upp i lägenheten och återvänt till bilen upptäckte de 56-åringen som låg fastklämd med livshotande skador.

Mannen vårdades på sjukhus i mer än en månads tid efter händelsen, varav drygt tre veckor i respirator. Han hade blödningar i hjärnan, lungskador med blödningar och ett stort antal benbrott. Sedan olyckan har 56-åringen inte kunnat återgå till sitt arbete och har fått veta att han aldrig kommer att bli fullt återställd.

En knapp halvtimme efter olyckan hittade polisen föraren i sin lägenhet, berusad och med ett glas vin i handen. Två timmar efter olyckan hade han 2,24 promille i blodet. Enligt ett expertutlåtande ska den alkoholen ha förtärts innan körningen.

Gävle tingsrätt konstaterar att en normalt aktsam nykter person hade upptäckt en person på vägen, oavsett siktförhållandena. Likaså hade en nykter person – med hänsyn till 56-åringens skador och skadorna på bilen – inte kunnat undgå att märka påkörningen.

Föraren döms för grovt rattfylleri och grovt vållande till kroppsskada till sex månaders fängelse. Passageraren döms för medhjälp till samma brott till fyra månaders fängelse, eftersom han följt med i bilen och inte försökt hindra föraren. De ska solidariskt betala 50 000 kronor i skadestånd till 56-åringen.

Mer läsning

Annons